Annons
Cornelia är peppad och ser fram emot att få välkomna alla, inte minst stammisarna från förr. Foto: Jonas Nilsson

Cornelia är tillbaka – startar kafé i Skellefteå: ”Roligt att öppna igen”

NYHETER I helgen öppnar det nya kaféet Sødebrød by Luckey inne på House Be TGN. Cornelia Luckey är tillbaka och förfogar nu över hela utrymmet som Norma Coffee House hade förut.

Annons

På frågan om var det kommer ifrån, intresset för bakning, får Cornelia Luckey fundera. Hon har inte alltid varit konditor utan började först utbilda sig till lärare. Kanske kommer det hemifrån, Cornelia är uppvuxen på en gård i Bodbysund och fick tidigt en uppskattning för råvaror.

– Vi var som en “husmorsfamilj”. Farmor hade alltid inte bara en, utan sju sorters kakor som skulle smakas. Allt skulle göras från grunden och så vidare, säger hon.

Cornelias egna verk från tiden med Luckey konditori & bageri. På den tiden erbjöd hon endast takeaway. Foto: Privat

Hon har bott i Stockholm och senare även i London. När idén om att sadla om kläcktes fick den omedelbart fäste, så Cornelia bestämde sig för att satsa. Ett beslut som ledde henne vidare till Köpenhamn.

– Det var det bästa som kunde hända mig. I Danmark tar de sådan stolthet i hantverket, utbildningen till konditor är nästan på fyra år och man får ett gesällbrev och allting.

Så småningom bar det hemåt igen. Den nu 32-åriga bakälskaren bor i Tuvan i dag, har fästman och en dotter på 3,5 år. Nu har Cornelias resa lett till en punkt då hon är redo att öppna sitt eget kafé.

Annons

Tillbaka i huset efter uppehåll

Under cirka 1,5 år drev hon Luckey konditori & bageri inne på The Great Northern. Cornelia fick nyttja samma kök som Norma Coffee House men hade ingen servering då. Utrymmet var upptaget så hon bakade istället på beställning, för avhämtning.

Det var kul, berättar Cornelia, men inte tillräckligt.

– Jag hade en fin relation med Norma Coffee House men kände inte att vi rymdes båda två, säger hon.

Cornelia startar verksamhet på samma plats, mittemot polishuset i Skellefteå, men på större yta. Foto: Jonas Nilsson

Cornelia vill ha liv och rörelse, utrymme att jobba på och kunna träffa folk, så i fjol beslutade hon att lägga ned. Men det skulle inte dröja länge för en ny möjlighet att visa sig.

I april stängde Norma Coffee House så nu har hon fått chansen att komma tillbaka till House Be TGN, som huset heter sedan coworking-företaget övertog driften.

– Det känns så roligt att öppna igen för vi har många stammisar från förr. Jag tror att de blir jätteglada!

Annons

Hon får hjälp i detta av partnern Tim Leinert med, han har annat jobb om dagarna men Cornelia berättar att han är en stor del av deras företag.

Även glass, mat och uteservering

Det nya namnet på kaféet blir Sødebrød by Luckey, med inspiration från Danmark. Det öppnar nu på lördag den 3 juni. Allt kommer inte att vara färdigt då men Cornelia vill i första hand komma igång, så får resten komma senare.

– Jag vill sätta min prägel på kaféet men vi småbrände vår budget på en glassmaskin. Jag tänker att vi får göra det pö om pö, säger hon.

En uteservering ställs i ordning på House Be TGN:s innergård. Den öppna dörren leder in till kaféet. Foto: Jonas Nilsson
Annons

Hon har anställt tre personer att jobba deltid i kaféet och även en kock. Som komplement till Cornelias bakverk kommer de, så småningom, även att servera mat. Nu till en början blir utbudet ganska enkelt.

– Vi gör en mjukstart där också. Även senare så kommer det nog inte att finnas 1 000 saker på menyn, men det ska kännas välgjort.

I dag, några dagar innan öppningen, jobbar hon med att sätta upp en ny uteservering på husets innergård. Cornelia ska även förbereda en barnhörna där barn kan underhålla sig medan de vuxna umgås.

Caroline Envall och House Be välkomnar Cornelia och är glada att göra denna satsning tillsammans. Foto: Jonas Nilsson

Hon är förväntansfull och ser fram emot att öppna. Caroline Envall, ansvarig på House Be TGN, berättar att de också är väldigt positiva.

– Vi tror att det här kommer att bli superbra med Cornelia i spetsen. Vi vill göra det här till en naturlig samlingsplats i Skellefteå och tycker att kombinationen av coworking och kafé är perfekt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons