Annons
Bakom träffarna stod FRIS, förebyggande rådet i Skellefteå tillsammans med polisen, rådgivningen Oden och Centrum mot våld. Foto: Jonatan Stålhös

Tillsammans mot prostitution: Höll utbildningar för personal på hotell i Skellefteå • ”Kan spela viktig roll”

NYHETER Prostitution förekommer även i Skellefteå. Under torsdagen anordnades utbildningsträffar för hotellpersonal i stan, för att hjälpa dem upptäcka och förebygga det här.

Annons

– Vilken bild får ni när jag säger “prostitution”?

Ett sorl fyller rummet när Åsa Lööv Wesslund vid Centrum mot våld ställer frågan. Det är torsdag förmiddag och fullsatt med personer från olika hotell i Skellefteå. “Pengar”, säger någon, och “mer utbrett än man tror”.

Ja, sexköp förekommer även i Skellefteå och generellt sker de inte sällan på hotell. Alla sorters hotell. Därför har Centrum mot våld tillsammans med polisen, rådgivningen Oden och FRIS, förebyggande rådet i Skellefteå, kallat till möte med hotellpersonal i stan.

– Det är kul att så många är här, för ni kan spela en viktig roll i att motverka det här, säger Åsa.

Åsa Lööv Wesslund och Therese Lundberg vid Centrum mot våld i Skellefteå. Foto: Jonatan Stålhös

Det hålls fler, likadana informationsträffar under dagen. Sammanfattat är budskapet till personalen att hålla ögon och öron öppna. Och inte minst, att tipsa polisen när magkänslan är fel. Hellre en gång för mycket än inte alls.

– Men det är svårt att avgöra vem som köper och säljer sex, påpekar Åsa och kollegan Therese Lundberg tar vid.

– Det kan hjälpa att se på betalningen för rummet, om den förlängs kontant, och om det är mycket spring till och från rummet. Om det är stora mängder kondomer och glidmedel i soporna när rummet städas är det också ett tecken, exemplifierar hon.

Annons

För att avslöja prostitution krävs vaksamhet. Som hjälp till personalen har polisen sammanställt ett antal beteenden, utmärkande för både köpare och säljare.

De som köper och säljer sex

Den som köper sex är oftast en man. När han anländer till hotellet tittar han ofta i sin telefon, för att se vart han ska. Han kan vara lite avvaktande och vänta på besked att komma upp till rummet.

“Ofta går kvinnan själv eller skickar sin ‘arbetsledare’ för att se om mannen ser ‘okej’ ut innan han får komma till rummet”, skriver polisen.

Polisen vill gärna ha ett nära samarbete med Skellefteås hotell och dess personal. Foto: Jonatan Stålhös

Mannen är nervös och tittar sig omkring. Om hotellet har en kod till entrén, som mannen redan har, så kan han ha fått den av kvinnan.

Det är oftast en kvinna som säljer sex. Just nu kommer många från Rumänien och Ukraina, tidigare även från Ryssland. Polisen tipsar om fyra saker för personalen att hålla utkik efter, om någonting inte känns rätt:

Kolla personen gentemot bokningen. Ofta finns en manager som bokar i annans namn.
Är kvinnan ensam eller är de fler? Ibland följer en hallick/madam/arbetsledare med.
Hur anländer de?
Är det något annat skumt med bokningen?

Annons

Kan få hjälp att komma vidare

När sexköp avslöjas kan köparen lagföras och de inblandade ges stöd och råd. Kvinnan kan ha fallit offer för sextrafficking och behöva allt som finns att få. Socialsekreterare Ann Degerman poängterar även att de som “gör det frivilligt”, som upplever att de har det bra, egentligen kan må väldigt dåligt.

– Även de som köper sex kan få stöd. KAST är en kostnadsfri mottagning i Skellefteå dit anhöriga också kan höra av sig, säger hon.

KAST står för “köpare av sexuella tjänster” och erbjuder samtalsterapi, anonymt och omgärdat av sekretess, till personer som vill sluta köpa sex.

Vilma Holmqvist berättar att de försöker, men att prostitution är svårt att upptäcka. Foto: Jonatan Stålhös

Välkomnar mer utbildning

När vi lämnar mötesrummet på stadshotellet möter vi Vilma Holmqvist som är nattportier sedan i oktober. Hon håller koll på hotellet nattetid och har även ett öga inne på Malmia, via kameraövervakning. De försöker samarbeta mellan hotellen.

– De kan säga “håll extra koll på den här personen” och då gör jag det, säger Vilma.

Ändå är prostitution svårt att upptäcka, berättar både hon och hotellchefen Johan Carlsten. Det är män i alla åldrar och alla samhällsklasser som köper sex, och säljarna är duktiga på att dölja sitt syfte.

– Det är jättesvårt att upptäcka, så det är svårt att säga hur utbrett det är, säger Johan.

Annons

Därför välkomnar de sådana här utbildningstillfällen för stans hotellpersonal, för att gemensamt slipa sina kunskaper och få en god samverkan.

– Vi vill inte att det ska förekomma såklart. Vi gör allt vi kan för att hålla ögonen öppna och har ett jättefint samarbete med polisen, men ju mer sådan här utbildning desto bättre, säger Johan.

Hjälp finns att få

Här är platser dit man kan vända sig för stöd, både som säljare och köpare av sex.

  • Polisen och socialkontoret. Socialkontorets dagjour nås via kommunens kundtjänst: 0910-73 50 00. Efter kontorstid nås socialberedskap via 112.
  • Prostituerade kan få samtalsstöd hos Centrum mot våld/Mikamottagningen: 020-61 60 60. Centrum mot våld ger även stöd och behandling för våldsutsatta.
  • Köpare av sexuella tjänster kan få samtalsstöd hos KAST-mottagningen: 0910-71 79 09.
  • För stöd av socialsekreterare med spetskompetens i dessa frågor, ring kommunens växel: 0910-73 50 00 (knappval 1).

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons