Annons
Sponsrad artikel
Susanne Östlund och Susanne Rindelöv med var sin Too good to go-kasse. Det är kassar med mat och produkter som annars skulle ha slängts bort. ”Det här är bättre för miljön, oss och kunderna”, säger Susanne Rindelöv.

Bra för miljön och plånboken – de minskar matsvinnet med ny app: ”Nya kassar varje kväll”

ANNONS Coop Sörböle har börjat med en ny app, Too Good To Go, som ger kunderna möjlighet att köpa matkassar med innehåll som annars skulle ha kasserats. “Det känns bra att varorna kommer till användning istället för att slängas”, säger Susanne Rindelöv.

Trots att matvarubutiker alltid försöker att beställa hem precis rätt mängd av alla varor så är det vissa produkter som inte blir sålda. Det kan handla om sådant som närmar sig bäst före-datumet, eller har en skadad förpackning.

– Vi försöker alltid att sätta ner priset på varor när vi ser att det finns mycket kvar, men det är i princip oundvikligt att vissa saker blir kvar i en så här stor butik, säger Susanne Rindelöv, stormarknadschef på Stora Coop Sörböle i Skellefteå.

Susanne Östlund är en av dem som jobbar med att packa ihop kassarna.

För att minska matsvinnet har butiken dock anslutit sig till en app som gör det möjligt för kunder att köpa ihopplockade kassar som fyllts med sådant som annars skulle gått till spillo. Appen heter “Too Good To Go” och finns att ladda ner i App Store och Google Play.

– Vi lägger upp nya kassar varje kväll där det är först till kvarn som gäller, och sedan kan de hämtas dagen efter i butiken, säger Susanne.

Tre olika kassar

Nu i början finns det tre kassar att välja mellan. Brödkassen, fruktkassen och blandkassen. Brödkassen, där det finns bröd som är värt minst 150 kronor, säljs för 49 kronor. Fruktkassen kostar 39 kr (värde minst 120 kr) och blandkassen 79 kr (värde minst 240 kr).

– Innehållet kan vara kantstött eller närma sig bäst före-datumet, men är alltid ätbart och av hög kvalité, precis som vårt vanliga sortiment, säger Susanne.

Så här kan en blandkasse se ut. ”Men det är olika varje gång”, säger Susanne Östlund.

Vad finns i blandkassen?

– Det kan vara till exempel kött, ost och torra varor. En blandning helt enkelt, säger Susanne som berättar att det kan komma fler varianter av kassar i framtiden.

– Vi funderar på att göra barnkassar för olika åldrar. Ju fler olika kassar vi kan ha desto mindre behöver vi slänga. Det är bra för alla, säger hon.

Vill utveckla

Coop Sörböle anslöt sig till appen Too Good To Go i januari, och efterfrågan har varit stor.

– Till en början hade vi några få kassar, men allt vi lägger ut går åt. Det här är absolut något vi kommer att jobba vidare med och utveckla, säger hon.

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Stora Coop Sörböle.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons