Annons
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström
  • Foto: Tinika Häggström

BILDEXTRA: Snart öppnar vinbaren i centrala Skellefteå – häng med in

NYHETER Arbetet är i sluttampen och snart öppnas dörrarna till Kork Vinbar mitt i centrum. Faktiskt redan till veckan. "Jag tror att det här kommer att bli väldigt bra", säger Mikael Lundmark.

Annons

I höstas kunde Megafonen berätta att Skellefteå får en helt ny restaurang. Ingen vinbar har etablerats här förut, men nu händer det. Inne på Kork Vinbar görs det sista arbetet innan byggstöket kan röjas undan.

– Det är lite finlir bara, vi ska upp med LED-belysning under baren till exempel, säger delägaren Mikael Lundmark.

Det är han, Oliver Lundmark och Robert Hunt som står bakom det hela. Oliver och Mikael driver redan restaurang La Cena och kommer återgå dit när vinbaren kommit igång. Robert är erfaren kock och blir kvar som restaurangchef.

Mikael Lundmark, Ida Pantze, Robert Hunt och Oliver Lundmark. Foto: Tinika Häggström

Totalt kommer ett tiotal personer att jobba här, sex fastanställda plus extrapersonal.

– Det är verkligen ett superhärligt gäng, säger Ida Pantze som blir somelier.

Avslappnad känsla

En sak är de noga med att poängtera: Kork Vinbar blir inget snofsigt ställe bara för vinkännare. Istället vill de ha en avslappnad och inbjudande atmosfär. Alltifrån menyn till restaurangmiljön går i linje med det.

– Det får inte bli pretentiöst. Inte fine dining utan mer casual. Här ska man helt enkelt kunna droppa in och prova goda viner, säger Mikael.

Annons

Av de 60 sittplatserna kommer 20 att avsättas för drop-in, för att uppmuntra just det här. Fler tillkommer när en uteservering ställs i ordning inför sommaren.

– Den blir nog i samma storlek som utanför Calles och Taco Bar, fortsätter han.

Middagar och brunch

Inriktningen blir inte specifikt fransk, spansk eller italiensk, varken på vinet eller maten. De vill inte låsa sig. Restaurangen kommer att ha ett visst stående utbud men ska också ta in nya viner löpande.

– Vi vill kunna experimentera och ha lite olika teman, säger Robert.

Annons

De krånglar inte till det med maten, Mikael beskriver menyn som klassiskt bistro. De sätter ett fokus på många mindre rätter som är enkla att dela med varandra.

– Men den som vill ska också kunna få sig något större. En köttbit och ett glas rött till exempel, berättar Robert.

Till en början kör de endast middagsservering, med undantag för på helgerna. Under lördagar och söndagar görs en satsning på brunch.

Annons

Peppade att öppna

Kork Vinbar smygöppnar redan till helgen. På söndag anordnas en kväll för inbjudna gäster och på måndag är det hantverkarnas tur, som tack för allt arbete i lokalen. På tisdag slås dörrarna upp för alla andra.

– Det känns svinbra, inte minst för att det varit så mycket snack på stan. Jag får hela tiden frågan om när vi öppnar, så jag tror att det här kommer att bli väldigt bra, säger Mikael Lundmark.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons