Annons
Utbildningen på Campus drar igång på onsdag nästa vecka. Foto: Jonas Westling

Ny utbildning startar i Skellefteå – bidrar till kompetensförsörjningen i regionen: ”Är mycket glädjande”

NYHETER I dagarna startar Umeå universitets nya yrkeslärarutbildning på Campus. Det råder brist på yrkeslärare och satsningen välkomnas i Skellefteå: "Känns oerhört bra"

Annons

2020 ingick Skellefteå kommun och Umeå universitet ett strategiskt partnerskap för att utveckla långsiktiga samverkansformer. Bland annat inom kompetensförsörjning, vilket utbildningen är ett resultat av.

– Att yrkeslärarutbildningen nu introduceras i Skellefteå är mycket glädjande och en viktig pusselbit i vårt arbete kring kompetensförsörjningen i Skellefteå kommun. Som ett resultat av det goda partnerskapet mellan Skellefteå och Umeå stärks nu universitetets närvaro i Skellefteå, vilket är mycket positivt, säger kommundirektör Kristina Sundin-Jonsson i ett pressmeddelande.

Annons

Söktrycket har varit högt och till veckan gör 21 studenter sin första dag på Campus.

– Det är med stor glädje vi välkomnar våra första studenter, hälsar Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Yrkeslärarutbildningen är treårig på deltid. 60 högskolepoäng är teoretiska och 30 poäng består av verksamhetsförlagd utbildning, då studenterna får vara ute på skolor och träna på att planera, genomföra och utvärdera pedagogisk verksamhet, med stöd av handledare.

Annons

– Behovet av utbildade lärare är stort inte bara i norra Sverige, utan i hela landet, men just i norra Sverige och regionen runt Skellefteå är behovet ännu större och mer akut, säger Lars-Erik Lauritz, föreståndare för Lärarhögskolan.

– Därför känns det oerhört bra att vi nu kan erbjuda den här utbildningen, som ett komplement till vårt ordinarie programutbud, fortsätter han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons