Det här med brandsäkerhet tål att upprepas den här tiden på året. Räddningstjänsten ser tydligt att bränderna brukar bli fler. Generellt är torrkokning den vanligaste orsaken till att bränder sker, men det är räknat över hela året.
– Det som är så koncentrerat kring jul och nyår är det här med levande ljus. Det är samma fenomen egentligen, att man startar någonting och sedan glömmer bort det, säger John Östlund, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå.
Vi använder ljus som vi inte är vana att ha framme, förklarar han. I adventsbelysning till exempel. Det gör dem lättare att glömma bort.
– Så det är bra om man får för vana att släcka ljusen när man lämnar rummet. Den som tänder ljusen kan också ansvara för att släcka dem, det är en bra tumregel.
Ljusen ska också placeras på ett stadigt underlag, så att de inte välter, och med distans till brännbart material som papper och tyg. John slår även ett slag för LED-ljus som alternativ till de traditionella.
– De är ganska verklighetstrogna i dag, sätter du ett sådant i en ljuslykta är det svårt att se skillnad. Då eliminerar du också risken för brand.
Sotbränder
Det är inte bara hanteringen av levande ljus som får bränderna att öka. Fler eldar på vintern, vilket ökar risken för sotbränder. En sotbrand inträffar när tjära i skorstenen fattar eld och brandförloppet är ofta häftigt.
Därför är det viktigt att skorstenen är sotad och kontrollerad, speciellt om den inte använts särskilt mycket.
– Eldning är i ropet nu, på grund av de höga elpriserna. Man vill kompensera genom att elda lite mer i sin panna eller kamin, men då är det väldigt viktigt att sotaren har varit där. Det är också viktigt att inte elda för hårt.
Förberedelse
Om en brand utbryter i hemmet kan rätt förberedelse göra hela skillnaden. I utrustning rekommenderas tre saker. Brandvarnare är det mest uppenbara, för den tidiga varningen kan betyda skillnad mellan liv och död.
– Det är utan tvekan den billigaste livförsäkring du kan köpa. De är robusta och håller ett bra tag, men det är också viktigt att testa dem varje år.
Minst en per brandvarnare per våningsplan, är rådet. John förordar också en brandfilt i hemmet, gärna nära köket där filten exempelvis kan användas för att kväva en oljebrand. Och slutligen, en pulversläckare på minst sex kilo.
– Pulver är det mest överlägsna släckmedlet och det räcker med sex kilo. Då orkar gemene man att flytta den, även barn. Pulversläckarna är dessutom inte särskilt dyra längre.
Alla dessa saker går ofta att hitta i en vanlig mataffär, tipsar John. Han uppmanar även familjer att prata om hur de ska agera vid en brand.
– Hur tar vi oss ut? Var samlas vi? En brand är en plötslig, väldigt traumatisk händelse och då är det lätt att bli rådvill, så det är bra att göra den mentala förberedelsen.
Så hur gör man om en brand faktiskt uppstår?
– I första hand ska du se till att sätta dig själv och andra i säkerhet. Det och larma 112, det är det viktigaste.
Chansa inte
Därefter, om branden är relativt begränsad och du besitter rätt kunskap, så kan du göra ett släckförsök – men riskera aldrig ditt liv för att släcka en brand, betonar John, utan invänta räddningstjänsten istället. Det finns viktigare saker än materiella ting.
Och om du är på väg att utrymma från ett flerfamiljshus, öppnar dörren och märker att trapphuset är rökfyllt, så är det bättre att stänga dörren och stanna kvar. Det är generellt inte elden som dödar.
– Vi har flera tragiska exempel på personer som försökt ta sig ut genom rökfyllda trapphus.
I flerfamiljshus ska varje lägenhet utgöra en egen brandcell, så även om det brinner hos grannen ska du ska vara säker i 60 minuter.
– Stanna kvar, ring SOS och berätta att du är kvar, och på vilken våning. Vi kommer och hjälper dig, säger John Östlund.