Annons
Förutom konserten i Skellefteå gör David och Kristina Lindgren två julkonserter i Vara och Värnamo. “Men det blir lite annorlunda i Skellefteå där vi också har med oss gospelkören Trinity. Det blir väldigt förhöjt med en kör, det känns så lyxigt”, säger Kristina. Foto. Pressbild

Fortsätter tradition med konsert i juletid – för första gången på Sara: “Vi älskar verkligen julmusik”

MUSIK Efter tio år med julkonserter i kyrkor runtom i Skellefteå kliver nu David och Kristina Lindgren in på Sara kulturhus stora scen. Där vill de bjuda på en lugn paus i julstöket. “Man ska kunna släppa all stress några timmar och fylla på depåerna”, säger David Lindgren.

Annons

Julen ligger paret Lindgren varmt om hjärtat. Det har blivit en tradition med deras återkommande julkonserter, som började i Kusmarks kyrka för 10 år sedan.

– Då hade jag och Kristina just börjat jobba ihop och vi ville komma hemåt, för vi gjorde så lite jobb i Norrland, säger David Lindgren.

– Så vi gjorde allt själva. Tryckte upp biljetter som vi satt och klippte ut själva. Sen kunde man köpa dem på Ica i Kåge.

Kristina skrattar åt minnet.

– För oss föddes det ur en sann kärlek för julen. För många är det en sån business med julkonserter och julturnér, men vi älskar verkligen julen och julmusik så mycket, säger hon.

Annons

Efter några år av att ha fyllt kyrkan i Kusmark flyttade de till Landskyrkan. Nu har det alltså blivit dags för en ännu större lokal, Sara kulturhus. David uppträdde där tidigare i höst med konserten “Jag är människa”, där dikter av barn från kommunen tonsattes.

– Det var en så mäktig lokal att spela i. Då visste jag att jag ville göra julkonserten där, säger han.

– Något som också är skönt med Sara är att alla får en bestämd plats. I kyrkor blir det lätt trångt och vi vill att alla ska ha plats utan att känna sig trängda. Särskilt nu efter pandemin, säger Kristina.

Annons

Musiken blir en blandning av deras egna julfavoriter – allt från svenska klassiker till amerikansk jazz och såklart deras egenskrivna jullåtar. På frågan om vad som gör julkonserter speciella så svarar Kristina: stämningen.

– Det är alltid så varmt och kärleksfullt. I Skellefteå har vi också många som kommer tillbaka år efter år, det blir som en tradition både för dem och oss, säger hon.

– För mig är det också skönt att bara få stå still och sjunga. Nästan 90 procent av gigen resten av året är jag anställd för att få folk att dansa och hoppa. Här kan man landa mer i musiken och texten, säger David.

Annons

Konserten går av stapeln 22 december, alltså bara två dagar innan julafton. En avsiktlig planering för att kunna få med hemvändare, och ge alla en välbehövlig paus i förberedelserna inför julfirandet.

– Bara för att få lite lugn och ro innan julstöket fortsätter. Man ska kunna komma dit, släppa all stress med jul och allt som händer i världen just nu och fylla på depåerna, säger David.

Om David och Kristina hjälper andra att hitta lugn inför sitt julstök, hur blir det för egen del?

– Vi ska fira med Kristinas familj. Så vi åker tillbaka till Stockholm den 23:e, då ska vi få ordning på allting, säger David med ett skratt.

Artikeln är en del av Megafonen 8/12 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons