Annons
I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe. Foto och retusch: LisaLove Bäckman

Ny föreställning om hemmafrulivet i folkhemmets Skellefteå • Premiär till våren: ”Hoppas den ska beröra”

KULTUR Till våren är det premiär för "Handbok för husmödrar" på Västerbottensteatern. En nära berättelse om hemarbete, moderskapets villkor, omsorg och vänskap som överlever allt.

Annons

När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är huset rymligt och modernt. 70 kvadratmeter med både badrum och tvättstuga inomhus – maken Gunnar tycker att de kan kosta på sig lite bekvämligheter. Deras första barn ska snart födas.

Så inleds “Handbok för husmödrar”, en ny pjäs med premiär på Västerbottensteatern den 4 mars 2023. Den skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor. Och moderskapets villkor, omsorg och nära vänskap.

– Jag vill berätta om kvinnoliv och arbete. Om kvinnoliv som vi tidigare inte sett gestaltat. Vardagslivet och det strävsamma arbetet som heller inte setts som ett arbete trots att de som utförde det var proffs, berättar regissören Johanna Salander i ett pressmeddelande.

Annons

– Hemmafruarna utgjorde majoriteten av kvinnors sysselsättning på 50-talet och på två decennier förändrades det till att över 80 procent i stället förvärvsarbetade. Det är en väldigt spännande brytpunkt och utveckling, fortsätter hon.

Skildrar olika delar av livet

Tittarna tas med till Esters hem. Ett hem fullt av arbete, ensamhet, men även många historier och funderingar om livet. Publiken sitter innanför hemmets väggar och får betrakta Ester och arbetet på nära håll, i olika tider. Tre skådespelare kommer att gestalta henne – som 20-åring och nybliven mamma, som 40-åring och som gammal.

– Jag vill att arbetet ska få ta plats i gestaltningen, och de små och stora historierna, berättar Johanna och fortsätter.

Annons

– Här finns det konkreta livet av kakbak och kaffe, barnskrik och läggningar, tvätt som hängs och viks, golv som skuras, måltider som ska dukas och planeras men också oron för att räcka till, för att göra rätt och smärtan och lyckan i att tiden går, barn växer upp och livet förändras. Allt gestaltat i olika tidsplan och samtidigt på en och samma gång i samma rum – hemmet.

En upprättelse och hyllning

Johanna och dramatikern Camilla Blomqvist har närmat sig pjäsen genom bland annat research och intervjuer om folkhemstiden i Skellefteå.

– Så många oberättade kvinnoliv har passerat. Jag hoppas att den här föreställningen ska beröra och både vara igenkännande och skapa någon slags vördnad inför livet och kvinnors ofta osynliggjorda gärning. Vi har alla en mamma, mormor eller farmor som levt som hemmafru. Och några av oss har ju också själva levt som hemmafruar, säger Johanna.

Annons

– Jag hoppas att ”Handbok för husmödrar” ska skapa både igenkänning och aha-upplevelser. Och någon slags upprättelse och hyllning till alla de hemmafruar som jobbade så hårt med att ta hand om oss andra och hemmen, ofta på bekostnad av sin egen frihet och utrymme, avslutar hon.

Det är Hanna Cecilia Lindkvist som står för scenografi och kostym, Helena Andersson för mask och peruk samt Frida Johansson för den specialkomponerade musiken. Ester spelas av Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe.

Västerbottensteatern har en bakom kulisserna-trailer för föreställningen här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons