Handlaren Åke Persson lät sig inspireras under ett besök i New York, i en annan kedjas butik. De var duktiga på att även producera sin egen mat, berättar han, och tanken fick fäste. Varför inte vi också, hemma i Skellefteå?
– Inga transporter, inga kemikalier och ingen plast. För min del känns det som framtidens sätt att odla livsmedel.
Tanke blev till handling och nu, innanför entrén, kommer butiken snart att odla sina egna gurkor. Ovanför slussen där restaurangen hade sittplatser förut. Åke tror att de kommer igång kring månadsskiftet oktober/november.
– Det kommer att gå fort. Vi samarbetar med Agtira i det här och de är experter på sådan här odling. Man använder väldigt lite vatten och såklart inga bekämpningsmedel.
Odlar vertikalt
Utrymmet på balkongen är begränsat men det gör inget. Mycket ska odlas på höjden, ett utrymme som butiken har gott om. Det blir likadant i steg två, längre in i butiken, där de senare tänker odla örter och kryddor.
– Det växthuset ska byggas i frukt- och gröntdelen. Vi kommer att skörda cirka 60 tusen gurkor om året och 30-35 tusen örter och kryddor, som man då kan handla samma dag. Det känns jätteroligt.
Fler satsningar
Det handlar inte bara om slå ett slag för miljön. Åke tycker att pandemin och Rysslands invasionskrig i Ukraina visat hur sårbara vi är. Att självförsörjningsgraden måste bli högre.
– Vi behöver ta ett omtag, även vi butiker. Målet för oss är att bli så självförsörjande som möjligt. Ett fullskaligt kretslopp i vår egen butik, det tror jag är melodin.
De vill därför utveckla detta ytterligare, bara de första delarna går bra. Butiken tittar dels på att inrätta en egen laxodling.
– Vi kan ta vara på näringen därifrån till våra andra odlingar. Då får vi också egen lax såklart.
Han går även i tankar om ett större projekt på parkeringen utanför.
– Vi tittar på att bygga tak över delar av parkeringen. Vi kan ha en fullskalig odling där och får dessutom bort snön från marken, så det skulle vara jättebra på många sätt, säger Åke Persson.