Annons
Foto: Region Västerbotten

Allmänna rådet om vaccination av barn tas bort: ”Inte längre behov”

NYHETER Den 1 november tar Folkhälsomyndigheten bort sin allmänna rekommendation om att vaccinera personer 12-17 år mot covid-19. Region Västerbotten gör detsamma.

Annons

Rekommendationen tas bort eftersom risken för smittade barn och unga att drabbas av allvarlig sjukdom eller död är så pass låg.

– I det läge av pandemin som vi befinner oss just nu bedömer Folkhälsomyndigheten att det är mycket liten risk för barn att bli allvarligt sjuka i covid-19. Därför finns det inte längre behov av att barn vaccinerar sig mot covid-19, berättar vaccinsamordnare Ronny Lestander i ett pressmeddelande.

Annons

Barn och unga med tillstånd som gör att de löper större risk omfattas inte av detta, utan rekommenderas vaccination även fortsättningsvis. Exempelvis de med kraftigt nedsatt immunförsvar. Vaccinationen ordineras av deras behandlande läkare.

För ungdomarna som fyllt 18 år rekommenderas vaccination med tre doser för att få ett bra grundskydd mot covid-19.

– När du fyller 18 år är du välkommen att boka en tid eller komma på drop in där det erbjuds. Det är viktigt att vi fortsätter upprätthålla en hög vaccinationstäckning bland vuxna, fortsätter Ronny Lestander.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons