Annons
Sponsrad artikel
Viktoria Backlund, fastighetsmäklare, och Hanna Kemi, bankrådgivare, hjälper gärna till vid bostadsköp.

Läge att köpa bostad – trots oroligheter • Normalläge på marknaden: ”Mer av en vanesak”

ANNONS Höjda räntor och inflation har gjort att priset på bostäder sjunkit i Skellefteå den senaste tiden – men det bör inte avskräcka den som är på jakt efter en ny bostad. Tvärtom är det ett bra läge att att köpa nu, menar Viktoria Backlund, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efter många år av ovanligt låga räntor och en kraftig prisutveckling i Skellefteå har bostadsmarknaden i Skellefteå stannat upp en aning. Sett över tre månader har priset enligt Svensk mäklarstatistik fallit 4,3 procent på villor och 10,2 procent på bostadsrätter.

– Det är en mer trög marknad nu än vad vi sett under de senaste åren. Det är många objekt ute på marknaden, men färre spekulanter, berättar Viktoria Backlund, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå.

Orsaken till avmattningen beror till stor del på den osäkerhet som råder i Europa med stigande priser på el, bränsle och mat som följd – samtidigt som räntorna stigit.

– Det gör människor osäkra och avvaktande, men samtidigt är det här inte alls ett dumt läge för att köpa en ny bostad, säger Viktoria.

Samtidigt är det här inte alls ett dumt läge för att köpa en ny bostad

Hon menar att den som är i behov av ett nytt boende nu kan undvika urspårade budgivningar – och att om du säljer din befintliga bostad i samma marknad som du köper så gör det inget om det just varit en nedgång.

– Det tar helt enkelt ut sig. Om du säljer lite billigare kommer även din nya bostad att vara lite billigare, säger hon.

”Normalräntor”

Att räntorna stigit kan så klart göra det svårare att få ekonomin att gå ihop, men det är viktigt att komma ihåg att den normala genomsnittsräntan historiskt legat närmare 5,0 procent.

– Så även om räntan blivit högre så bör den inte betraktas som hög. Det är mer av en vanesak för oss som levt med en ovanligt låg ränta sedan 2015, berättar Hanna Kemi, bankrådgivare på Länsförsäkringar i Skellefteå.

Det här huset är ett av de som finns till försäljning i Skellefteå just nu. Se det här och fler objekt via länk under artikeln.

För bostadsspekulanter är det dock viktigt att dubbelkolla värderingen på sin egen bostad om den gjordes innan sommaren, och att vara förberedd med sin egen försäljning så att det kan gå snabbt mellan köp av ny bostad och försäljning av sin gamla.

– Vi har en tjänst som heter Försprång. Helt kostnadsfritt tar vi in den information som behövs, samt fotar din bostad, så att allt är redo när du väl vill sälja. Att använda Försprång förbinder dig inte till att sälja, utan det är något du kan göra även om du inte har tänkt sälja i närtid, säger Viktoria som också tipsar om tjänsten Värdekoll.

– Med den så håller vi koll på bostadens värde löpande kopplat till vad som händer på marknaden.

Bostadsbrist

Att veta exakt hur framtiden för bostadsmarknaden i Skellefteå kommer att se ut i Skellefteå är svårt att säga, men Viktoria och Hanna tror inte på något större prisras. På årsbasis har priserna fortfarande ökat i kommunen – villapriserna med 5,5 procent och bostadsrättspriserna med 2,0 procent.

– Med den utveckling som sker i Skellefteå, där det flyttar in fler människor än som flyttar ut, så råder det fortfarande bostadsbrist vilket håller priserna uppe. Däremot kan vi inte räkna med 20-procentiga uppgångar som det varit vissa år den senaste tiden, säger Viktoria.

Däremot kan vi inte räkna med 20-procentiga uppgångar som det varit vissa år.

Oavsett hur marknaden utvecklas finns Länsförsäkringar där som en trygg partner på resan till ett nytt boende – med stor erfarenhet från fastighetsförmedling, bank och försäkringar.

– Här finns allt under samma tak, med personal som kan marknaden i just Skellefteå. Vi hjälper er hela vägen, säger Hanna.

Så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ska du köpa eller sälja bostad?

Kontakta Länsförsäkringar i Skellefteå för mäklar-, bank- och försäkringstjänster.

Trädgårdsgatan 8, Skellefteå
skelleftea@lansfast.se
0910-77 90 00

Se alla lediga objekt på www.lansfast.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons