Annons
Politiker på lokal nivå lägger ner mycket ideellt arbete, skriver Jonatan Stålhös.

Jonatan Stålhös: ”Därför förtjänar politikerna din respekt”

KRÖNIKA Vad gör du själv om kvällarna när lugnet lägger sig? Är det Netflix eller kommunala handlingar om bullernivåer du ägnar dina sista vaknar timmar åt? skriver Megafonens reporter Jonatan Stålhös.

Annons

Så har det till slut blivit dags. Valdagen den 11 september som legat långt fram i kalendern hela året är plötsligt väldigt nära.

Man skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här – om demokratiska rättigheter och mer än 100 år av rösträtt, vilka som vill vad för Skellefteå och jättemånga andra möjliga ingångar.

Jag vill ändå stanna upp vid våra lokala politiker en stund.

Under året har jag intervjuat gruppledarna för de åtta partier som finns representerade i Skellefteås kommunfullmäktige. De är så klart kloka personer. Vana att diskutera och reflektera kring en mängd olika frågor och förväntas också vara pålästa i dessa ämnen.

Annons

Man ska ha klart för sig vilka förutsättningar våra lokalpolitiker har.

Vissa är avlönade och har politiken som yrke, såklart, annars skulle det inte fungera. Men för de allra flesta kombineras deras politiska uppdrag med någon annan sysselsättning.

Vad gör du själv om kvällarna? Är det kommunala handlingar med miljökonsekvensanalyser eller en stund i soffan med Netflix.

Ett exempel på det är Liberalernas gruppledare Christina Soldan som “är politiker på tisdagar och onsdagar”, som hon själv uttryckte det, och jobbar som lärare övriga dagar i veckan. Eller Miljöpartiets Linnea Öhman som säger att “politiken tar svinmycket tid”, utöver arbetet på ett HVB-hem och det egna företaget.

Och det här är alltså förutsättningarna för gruppledarna som utgör toppskiktet på lokal nivå. Går man neråt i hierarkierna inom partierna är den absoluta majoriteten av arbetet ideellt.

Vid sidan om arbete, familjeliv och andra åtaganden ska de också ta sig tid att läsa handlingar, delta i möten och det där som krävs för att vara påläst nog att kunna ta ställning i olika frågor.

Annons

Jag menar inte att det är synd om dem. Det är uppdrag som de frivilligt anmält sig till, absolut. Men jobbet ska också göras.

Tänk, vad gör du själv om kvällarna när disken är bortstökad och lugnet lägger sig? Är det kommunala handlingar med miljökonsekvensanalyser och bullernivåer, eller en stund i soffan med Netflix som du helst ägnar dagens sista vakna timmar åt? (För transparensens skull kan jag avslöja att jag igårkväll till slut såg färdigt säsong fem av Casa de papel. Då vet du vilken grupp jag tillhör.)

Deras engagemang kommer från viljan att göra Skellefteå till en bättre plats.

Man kan tycka vad man vill om varje partis ideologi. Eller personerna som företräder dem för den delen. Men man borde ha respekt för arbetet som våra lokala politiker lägger ner.

Oavsett partitillhörighet kommer deras engagemang från viljan att göra Skellefteå till en bättre plats. Att åsikterna sedan skiljer sig om hur man gör just det, ja, det är ju en del av demokratin.

Jag tror att vi som samhälle skulle ha mycket att vinna om fler valde att på olika sätt engagera sig och ge av sin tid för vårt gemensamma.

Men det är en större fråga.
Nu närmast är det valdagen. Har du inte bestämt dig än är det dags att göra det nu.
Vem vill du ska företräda dig?

Artikeln är en del av Megafonen 8/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons