Annons
Reza Sadeghi, Maria Lindgren och Lucas Andersson. Foto: Jonatan Stålhös

Så tänker Skellefteborna inför valet: ”Måste få ordning på elpriskaoset”

ENKÄT Vård, invandring och bostäder är några av de viktiga frågorna som Skellefteborna lyfter inför valet.

Annons

På söndag den 11 september är det dags för val. Megafonen gick ut på stan för att ställa frågan: vilken är din viktigaste valfråga?

Maria Lindgren, Skellefteå: “Vården. Jag tänker på all personal som säger upp sig och inte mår bra. Ledningen måste få det bättre för de anställda så att de stannar. Jag vill ju att Skellefteå ska kunna behålla lasarettet. Men samtidigt verkar det ju vara samma problem överallt just nu.”

Erik Backlund, Skellefteå: “Jag har inte tänkt på det så mycket. Jag har varit väldigt engagerad i insparken på Campus, så jag får ta ikapp det politiska nu inför valet. Men det är nog miljön som är viktigaste frågan just nu.”

Annons

Stefan Lundmark, Bergsbyn: “Vi måste få ordning på elpriskaoset. Jag har inte drabbats än eftersom vi har fast elpris, men på sikt kan det bli problem. Vi får inte ta bort elpriszonerna, även om jag förstår de längre söderut. Men det skulle inte vara bra för oss i norra delen av landet som står för all produktion utan att få något tillbaka.”

Reza Sadeghi, Umeå: “Det är två saker. Det första är att det måste finnas bättre möjligheter till boende utan att vänta i flera år. Det andra är jobben. Det finns många jobb men få fasta anställningar, och det är ofta väldigt höga krav. Det gör det svårt att komma in på arbetsmarknaden.”

Annons

Tilde Sellman, Skellefteå: “Klimatet och jämställdhet skulle jag säga. Jag lyssnar mycket på Greta Thunberg och håller med om att det tjaffsas så mycket. Det blir mycket snack och lite verkstad.”

Lucas Andersson, Byske: “Jag tycker inte att invandring i sig är ett problem, men jag tänker att vi måste kunna ta hand om de som kommer hit. Så att de inte står själva. Det har varit för mycket av det tidigare. Kommer man hit ska man också kunna få den hjälp man behöver.”

Annons

Laila Mnad, Skellefteå: “Både som sjuksköterska och medborgare säger jag vården. Gör vård- och omsorgsyrkena så pass attraktiva att personalen vill jobba kvar. Vi har ingen brist på kunnig personal i Sverige men de vill inte jobba med det längre. Det blir sämre för patienterna och gör det tyngre för oss som är kvar, så för allas bästa måste det förbättras.”

Artikeln är en del av Megafonen 8/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons