Annons
"Det är inte direkt en högtid men ändå något väldigt speciellt med valdagen", säger Ingalill Eriksson.

Hon har tagit emot röster – ända sedan 70-talet: ”Det är något speciellt med valdagen”

SAMHÄLLE Bakom arbetet med valet ligger det många frivilliga insatser. En av omkring 600 röstmottagare i Skellefteå kommun är Ingalill Eriksson. “Jag har varit med på nästan alla val sedan början av 70-talet”, säger hon.

Annons

Valdagen närmar sig men på Brinken är det full fart i förtidsröstningen den här eftermiddagen. Ingalill Eriksson sitter intill röstmottagarkollegan Doris Granström och tar emot förseglade kuvert. Det är en familjär stämning som också smittar av sig på dem som kommer för att rösta.

– Vi har alltid väldigt roligt, det är något speciellt att jobba med valet, säger Ingalill.

Annons

Första gången hon jobbade som röstmottagare var som 20-åring i början av 70-talet. Sedan dess har hon suttit med vid så gott som alla val. Hon tycker att valdagen är någonting utöver det vanliga.

– Det är svårt att beskriva vad det är. Det är inte direkt en högtid men ändå något väldigt speciellt med valdagen, så har det varit ända sedan första gången, säger Ingalill.

Hon minns från när hon var liten och hennes föräldrar gick för att rösta.

– På den tiden var det ju vanligt att man klädde upp sig när man skulle till vallokalen. Men själva valdagen har fått mindre betydelse idag och det tror jag hänger ihop med att fler förtidsröstar nu. Det är utdraget över en längre period, reflekterar hon.

Majoriteten av de 600 personer som engagerat sig i valet är pensionärer, berättar kommunens valsamordnare Viktoria Hallmans. ”Vår svenska demokrati bygger i stort på pensionärer som engagerar sig”, säger hon.

Skellefteå kommun har engagerat omkring 600 personer som jobbar med valet, både under förtidsröstningen och på själva valdagen. Majoriteten av dem är pensionärer, berättar kommunens valsamordnare Viktoria Hallmans.

– Vår svenska demokrati bygger i stort på pensionärer som engagerar sig, säger hon.

De flesta tänker inte på ersättningen. Men det är såklart välkommet, särskilt nu som pensionär.

Som röstmottagare arvoderas man för tiden man jobbar. Men pengarna är inte den stora anledningen för de som tar på sig uppdraget, tror Hallmans.

– Vi får höra ibland från nya röstmottagare att det kommer lite som en överraskning, “jaha är det ersättning också”, säger hon.

– De flesta tänker inte på ersättningen, det är inget man pratar om riktigt. Men det är såklart välkommet, särskilt nu som pensionär, fyller Ingalill in med.

Annons

Sedan valet 2018 har säkerheten kring valet fått ett tydligare fokus. På nationell nivå handlar det bland annat om förberedelse för desinformation och påverkanskampanjer.

Även ute i vallokalerna märks förändringar. Bland annat har valsedlarnas placering flyttats, för att andra inte ska kunna se vad man tar med sin in i båset.

– Man får inte heller gå in flera tillsammans. Det är en ny lag som kommit för att stärka valhemligheten, säger Viktoria Hallams.

Melker Johansson skojar med Ingalill Eriksson och Doris Granström som tar emot hans röst. ”Jag brukar förtidsrösta. Man vet ju inte om man lever på valdagen så man får ju säkerställa att få med sin röst”, skrattar han.

Trots många år i vallokalerna har Ingalill Eriksson inte stött på något större försök till fusk.

– Förra valet var det någon som plockade bort ett partis valsedlar men det upptäckte vi snabbt och fyllde bara på med fler. Ibland händer det att någon stoppat in ett partis valsedlar i ett annat partis hög, men det beror nog oftast på att man tagit fel och lägger tillbaka det på fel ställe snarare än försök att sabotera, säger hon.

Annons

På frågan om det är något särskilt man ska tänka på inför valdagen så är det framför allt en sak som är viktigare än annat, säger hon.

– Kolla på röstkortet var du ska rösta. Det är tråkigt att ha köat och väntat för att sedan behöva åka till en annan lokal, säger Ingalill Eriksson.

Så röstar du

FÖRTIDSRÖSTNING
Fram tills valdagen 11 september kan du förtidsrösta i valfri röstningslokal. Ta med dig id-handling och röstkort.

PÅ VALDAGEN
På valdagen öppnar vallokalerna. På ditt röstkort står vilken vallokal du tillhör. Ta med dig id-handling.

Om du inte kan rösta i din vallokal kan du rösta i en röstningslokal som har öppet på valdagen. Går du till en annan lokal än där du är listad behöver du utöver id-handling även ditt röstkort.

I VALLOKALEN

  1. Ta valkuvert och valsedlar. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen.
  2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm.
  3. Lämna sedan rösten till röstmottagarna. Hos röstmottagarna måste du intyga din identitet på något av följande sätt: Visa id-handling, du är känd av röstmottagaren eller att någon annan intygar din identitet. Den personen måste isåfall visa id eller vara känd av röstmottagaren.

Källa: Skellefteå kommun

Artikeln är en del av Megafonen 8/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons