Annons
Pressbild: Geraud Markets

Internationella matfestivalen intar centrala Skellefteå igen: ”Jättekul”

MAT På onsdagen inleds den internationella matfestivalen i Skellefteå. Fram till på lördag kommer besökare i centrum kunna ta del av godsaker från alla världens hörn.

Annons

I över 14 år “International food festival” turnerat Sverige. Det är två år sedan marknaden kom hit och Maria Rautio, centrumledare på Visit Skellefteå, vet att evenemanget brukar vara mycket uppskattat.

– Vi har fått många glada tillrop för att de vill komma tillbaka. Det är mat som man inte riktigt är van vid, ett år fanns det krokodil till exempel. Det är också en mysig inramning i stan, när det står en massa matvagnar där man kan gå runt och prova saker, säger hon.

Matvagnarna är något färre än vad de brukar vara. Francois-Xavier Mauraisin vid Geraud Markets, som arrangerar det hela, berättar att Brexit och pandemin båda inneburit en smäll.

Annons

– Vi har tappat en del folk. Några har dött. Men ändå har vi runt 20 vagnar och nästa år siktar vi på att vara tillbaka i full storlek, säger han.

I skrivande stund befinner de sig fortfarande i Luleå, med Skellefteå näst på tur.

– Det känns jättekul att kunna göra det här igen. Det är roligt för alla, det märks på stämningen här i Luleå. Det är ett evenemang som gynnar alla, säger Francois.

Annons

Har du några exempel på allt som finns på marknaden?

– Det är alltifrån franska delikatesser till tysk fish’n chips, som tillagas framför dig. Vi har italienska ostar och bakverk, bulgarisk grillmat och fudge. Även mat från Elfenbenskusten, Grekland och Rumänien. Det finns väldigt mycket, skrattar han.

Besökare som inte vill äta direkt kan ta med sig maten hem. I vanliga fall brukar marknaden anordnas på torget, men allt ståhej inför valet gör att den istället hålls på Trädgårdsgatan. Evenemanget kommer att pågå fram till på lördag.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons