Annons
Visit Skellefteå tror att sommarens tre festivaler bidragit till att locka turister. Foto: Visit Skellefteå

Rekord när Visit Skellefteå räknar ihop sommaren: ”Det är så roligt”

NYHETER Det här blev sommaren då norrmännen kom tillbaka. Enligt Visit Skellefteå har både campingarna, hotellen och handeln haft en rekordsäsong.

Annons

Efter pandemin märks det verkligen att norrmännen är tillbaka, skriver Visit Skellefteå. Både på beläggningen på stora campingar och omsättningen i handeln.

– Det är så roligt, och viktigt, för handeln att norrmännen har kommit tillbaka. Årets Norgedag i mitten av juli blev riktigt uppskattad. Dessutom har tre stora festivaler och övriga evenemang bidragit till att locka inresande, säger Maria Rautio, centrumledare på Visit, i ett pressmeddelande.

Annons

Cityhotellen har också gjort en rekordsommar, räknat i omsättning. Beläggningen var lite högre förra säsongen men priserna är högre nu. Enligt julidata ska rumspriserna ha ökat med hela 38 procent i snitt, och intäkten per rum med 11 procent.

– Den här sommaren har vi haft fler turister och färre longstay. Vi har fått bra respons på våra olika kampanjer och Time’s rankning av Skellefteå som en av de 50 bästa platserna i världen har verkligen gett ringar på vattnet, säger Maria Broman, vd på Visit Skellefteå.

Annons

Sedan sommaren 2019, alltså före pandemin, har snittbeläggningen på cityhotellen ökat med 6 procent, snittpriset med 47 procent och intäkten per rum med 57 procent.

– Det är starka siffror om man betänker att vi fått över 200 fler hotellrum sedan dess genom öppnandet av The Wood Hotel och ombyggnationen av Stadshotellet. Nu ser vi fram emot en bra höst med massor av evenemang och upplevelser. Det finns alltid en anledning att besöka Skellefteå, säger Maria Broman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons