Annons
Foto: Arkivbild

Medicinsk ålderbedömning gjord – ger besked om misstänkte pojkens ålder • Åtal kan komma att väckas

NYHETER Nu ger Åklagarmyndigheten besked om åldern på den pojke som misstänks ha utsatt en flicka för grova brott utomhus på Morö Backe i juli.

Annons

På torsdagskvällen den 7 juli hittades en flicka svårt skadad i ett skogsparti på Morö Backe. Hon togs omhand och fördes till sjukhus för vård. Polisen inledde en förundersökning om försök till mord, där en pojke delgavs misstanke. Senare kom han även att misstänkas för grov våldtäkt mot barn.

Initiala uppgifter sade att flickan och pojken båda var under 15 år, men det uppstod tvivel om pojkens ålder. Enligt Åklagarmyndigheten ska den misstänkte själv ha uppgett för polisen att hans registrerade födelsedatum inte stämmer, och att han faktiskt hunnit fylla 15 år. Pojkens föräldrar har bekräftat det för polisen.

– Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk, tillförordnad förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Bekräftas av undersökning

Efteråt beslutade åklagare att genomföra en medicinsk ålderbedömning av honom. Pojkens tänder, hand och handled har röntgats och nu har läkare också bedömt att den misstänkte är 15 år eller äldre.

– Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder. Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger Irene Falk.

Nuvarande utredningsläge

Misstankarna om mordförsök samt grov våldtäkt mot barn kvarstår. Polisen inväntar ännu vissa tekniska analyser och ska hålla ytterligare förhör, innan utredningen kan slutföras.

Den utsatta flickan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte hörts ännu. Sannolikt kommer hon inte att höras alls.

– Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg. Vår förhoppning är istället att den övriga utredningen – vittnesförhör, medicinsk utredning och de tekniska analyserna – kommer kunna ge oss en tillräckligt klar bild av vad som hänt på platsen, säger Irene Falk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons