Annons
Anna Jirstrand Sandlund, vd för Sara kulturhus. Foto: Jonatan Stålhös / Johan Wennerström

Ett år med Sara kulturhus – bjuder in till två dagars jubileumsfirande

KULTUR Snart har ett år passerat sedan Sara kulturhus först öppnade sina dörrar för allmänheten – vilket ska firas. I september anordnas en tvådagars-kulturfest, fullspäckad av aktiviteter.

Annons

Det vankas alltifrån tårtbjudning till musik och dans. Jubileet firas under torsdagen och lördagen den 8 och 10 september, där lördagen får ett extra fokus på barn- och familjeaktiviteter.

– Det blir två fullmatade dagar som väntar våra besökare, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd på Sara kulturhus, i ett pressmeddelande.

Torsdagen inleds med installationen av “Ett hjärta av trä”, som symboliserar huset energisystem och dess flöde. Den kommer att invigas i Kulturtrappan i samarbete med Skellefteå Kraft.

Annons

– Styrkan i det här huset är samarbetet mellan verksamheter, att vi ger varandra inspiration, energi och möjlighet till så många synergier tillsammans.

Samma dag är det kick-off för Frida Selanders självbiografiska föreställning ”Det börjar i dig”, där besökare kan möta det konstnärliga teamet bakom föreställningen. UngHästens improvisatörer erbjuder även en underhållande rundvandring i huset, där fakta blandas med okunskap och vilda spekulationer.

Besökare kan även gå på familjevisning av Skellefteå konsthalls utställning “Silver Days”, eller lyssna till högläsning av Sara Lidmans verk i Stadsbiblioteket. Senare på kvällen kommer soulsångaren Samuel Ljungblahd att ta ton, med uppbackning av lokala gospelkören Trinity under ledning av Mattias Lindqvist.

Annons

– Vi har ett fullspäckat schema och man får vara på plats hela dagen för att inte missa något, säger Anna Jirstrand Sandlund.

Firandet fortsätter på lördagen med bland annat sagolek, ansiktsmålning och eget skapande, arrangerat av Stadsbiblioteket, Museum Anna Nordlander och Skellefteå konsthall. Blåsorkestern Skellefteå Symphonic Band gör konsert och besökare kan prova att spela själva.

– Det handlar inte bara om att komma hit och titta, vi vill ge våra besökare möjligheten att vara medskapande.

Annons

Även på eftermiddagen utlovas kultur på hög nivå, då Skellefteå dans- och kulturförening gör fasaddans högt upp i byggnaden. De kommer att uppträda innanför glaset uppe i hotelltornet.

Det mesta under jubileumsfirandet är öppet och gratis för alla, men några evenemang kräver biljett. Exempelvis konserten med Daniel Adams Ray på lördagskvällen. Sara kulturhus har hela programmet för ettårsjubileet här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons