Annons
LNLP Foto: Arkiv/Herman Dahlgren

Mytologiska väsen intar Klössand när beachfesten LNLP gör comeback: “Från yttre rymden eller någon sorts gud”

NÖJE I sommar gör det neonlysande strandpartyt LNLP comeback på Klössand utanför Lövånger. Temat för årets fest är “Freedom”. “Det hänger ihop med omvärlden och pandemin – alla har längtat efter frihet”, säger Ingemar Lindh, en av arrangörerna.

Annons

Sista helgen i juli är det dags för ett kärt återseende när Late night light party, förkortat LNLP, gör comeback på Klössand utanför Lövånger.

Som så många andra arrangemang har de tvingats till uppehåll under pandemin. Under tiden har det hunnit byggas upp mycket längtan efter att arrangera festen igen.

– Det är många som har hört av sig med frågor och hoppats att vi skulle göra något. Men det har inte gått under pandemin, berättar Ingemar Lindh.

Annons

Vi har haft ruskigt tur och har alltid lyckats med vädret.

Annat blir det alltså i sommar. Festligheterna börjar redan på dagen med familjeaktiviteter och tävlingar på stranden. På kvällen blir det istället DJ, pyroteknik och i vanlig ordning ett dansgolv helt klätt i vitt.

– Atmosfären är verkligen otrolig när man går genom skogen längs Klössandsvägen, kommer genom entrén vid stranden och ser hur det lyser upp hela natthimlen med en massa eldar och facklor. Alla är vitklädda och självlysande, säger Ingemar.

Här syns del av det gäng som arrangerar LNLP. Ingemar Lindh längst till höger. Foto: Privat

Precis som vid tidigare LNLP-fester räknar de med att välsignas av bra väder.

– Även i år har vi bestämt att det ska vara sol, skrattar Ingemar.
En annan viktig tradition man håller fast vid är LNLP-dansen. Arrangören tar en färdig danskoreografi från någon populär låt och lär ut den på plats. När tutan ljuder på dansgolvet är det just den dansen som gäller för alla.

– Det optimala är när dansgolvet är så överfullt att ingen kan dansa någonting annat än den dansen, det brukar vara så, skrattar Ingemar.

Annons

Första upplagan av LNLP såg dagens ljus sommaren 2010. Förutom några år av uppehåll har festen sedan dess varit ett återkommande inslag i Skelleftesommaren.

2014 och 2015 var det tvådagarsfester med familjeaktiviteter och beachvolley dagtid, liveband på fredagar och den stora festen på lördagen.

– 2014 var det nog mest deltagare. Då var det över 1800 personer på själva festkvällen. Då var det väldigt mycket folk på stranden, säger Ingemar.

2010 arrangerades LNLP för första gången på Klössand utanför Lövånger. Foto: privat

De som besökte Klössand runt de åren kommer dessutom kunna känna igen en speciell “besökare” som kommer tillbaka i år.

– Ja, Anunnaki gör comeback. Om man kan sin historia så härstammar Anunnaki från de sumeriska, assyriska och babyloniska rikena. De var förmodligen mycket långa och sågs som ett högre väsen från yttre rymden eller någon sorts gud, exakt vad vem man inte. De fanns med på LNLP 2014 och 2015 och kommer finnas på plats i år igen.

Annons

Så med en blandning av överjordiska varelser, bra väder och en strand upplyst av eldar kan man räkna med att LNLP i vanlig ordning blir en tillställning utöver det vanliga.

– Vi hoppas på en kanontillställning med väldigt trevlig atmosfär både på dagen och kvällen, sammanfattar Ingemar Lindh.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons