Annons
Till slut bokade personen själv en tid hos en tandläkare, som uppmärksammade symtomen. Foto: Pexels

Patients besvär visade sig bero på cancer – missades vid två tillfällen

NYHETER En patient i länet sökte vård, men de illavarslande symtomen uppmärksammades inte. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Patienten hade besvär i munnen och svalget när hen uppsökte sin hälsocentral. Läkaren som undersökte personen misstänkte svamp, men odlingssvaret visade senare att så inte var fallet. Besvären fortsatte och efter en vecka träffade patienten en annan läkare, som misstänkte sår i munslemhinnan.

Patienten rekommenderades då munskölj som behandling, men kände sig misstrodd och dåligt bemött. Hen bokade därför själv en tid hos en tandläkare, som blev den att uppmärksamma personens symtom. Tandläkaren skrev en akutremiss och två veckor senare hade patienten opererats för cancer.

Annons

Region Västerbottens utredning visar på bristande undersökning, bedömning och dokumentation – brister som hade kunnat leda till en allvarlig vårdskada. Händelsen har därför anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för granskning enligt lex Maria.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons