Annons
Baserat på pressmeddelande
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl
  • Bild från jubileumsföreställningen "Vägen hit". Foto: Mikael Ståhl

Utsålt när jubileumsfirande Dans- och balettföreningen intog scenen i kulturhuset: ”Dansen är för alla”

NYHETER Skellefteå dans- och balettförening fyller 40 år, vilket firades med jubileumsföreställningen "Vägen hit" i Sara kulturhus förra helgen. Totalt fylldes scenen av 700 uttrycksfulla barn och unga, berätta föreningen i ett pressmeddelande.

Annons

Grunden till föreningen lades för ännu längre sedan än 40 år. Under 60-talet startade dansläraren och pionjären Eva Dahlgren Bolidens barnbalett, vilket breddade intresset och skapade förutsättningar för föreningens formande. Balett och dans i andra former fick sedan leva vidare i Dans- och balettföreningens namn och verksamhet.

Föreningen förvaltar en ambition om att barn och unga ska få växa i dansen, och att människor ska få mötas i den.

– Vi vet att dansen behövs i vårt samhälle och som 40-åring blickar vi framåt mot många spännande möten. För med dansen blir vi liksom aldrig färdiga. När vi tror vi visste, så kommer nya insikter och i stunden med dansen och andra utövare skapas ständigt nya upplevelser, säger verksamhetschef Kajza Rauhala i pressmeddelandet.

Annons

– Dansen utmanar oss att vara öppna, se världen med olika glasögon, uttrycka oss fritt och för att inte tala om lyckan i att röra vår kropp. Danslusten för oss samman. I gemenskapen skapar vi minnen och erfarenheter som fyller och utvecklar oss som människor. Alla kan dansa och dansen är till för alla, säger hon.

Stor jubileumsshow

Söndagen den 22 maj fylldes stora scenen i kulturhuset av hundratals barn och unga, för två utsålda föreställningar. ”Vägen hit” berörde förväntan, vägen och processen, kärleken till dansen och även livets pågående skeende.

Föreställningen utspelade sig mellan dåtid, närtid och nutid. En hyllning till den gemenskap som dansen skapar och om att vägen sällan är rak, men ger insikter och skapar meningsfullhet.

Annons

– Vi har i dagsläget över 700 medlemmar och når ut till många fler genom offentliga arrangemang och samarbeten. Vi har ett nära samarbete med Skellefteå kommun så som exempelvis bibliotek, skolor, äldreboenden, Tisdagsklubben med flera, fria aktörer samt institutioner som Sara kulturhus, Norrlandsoperan och Institutet Dans i Skola, berättar Kajza Rauhala.

Föreningen växer och efterfrågan på dans visar sig. Dans- och balettföreningen har under våren arrangerat öppna pop up-workshops och kommer fortsätta bjuda stadens invånare på dansaktiviteter för stora som små under hösten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Dans- och balettföreningen
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons