Annons
Sponsrad artikel
På bilden syns ett unikt fritidshus i första led i populära Boviken som nu finns till salu.

Intresset för torp och fritidshus ökar – större efterfrågan än utbud: ”Säljer slut alla objekt vi får in”

ANNONS De senaste åren har efterfrågan på fritidshus i Skellefteå kommun ökat kraftigt. En allmänt het bostadsmarknad, att fler använder dem året runt – och oroligheter i världen – tros ligga bakom. “Vi säljer slut alla objekt vi får in”, säger Patrik Auoja, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att bostadspriserna har ökat i Skellefteå kommun har knappast undgått någon – och när det gäller fritidshus syns en liknande trend. Bara på de två senaste åren har priserna ökat med 21,8 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.

Samtidigt syns en trend där allt fler renoverar och bygger om sina fritidshus till året runt-boenden.

– Förut var de flesta stugor i kommunen mer enkla och spartanska. Nu byggs de ofta om till fullfjädrade villor där ägarna inte sällan bosätter sig året runt, berättar Patrik Auoja, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå.

Nu byggs de ofta om till fullfjädrade villor där ägarna inte sällan bosätter sig året runt.

Utöver det har pandemin gjort oss mer benägna att vistas på hemmaplan, vilket lett till att fler börjat fundera på fritidshus – och att färre objekt har kommit ut till försäljning. En ekvation som resulterar i ökade priser.

– Nu är pandemin förhoppningsvis över, men istället ser vi andra oroligheter i världen som kan ge samma effekt även framåt, säger Patrik som konstaterar:

– Vi säljer slut alla objekt vi får in, så var det inte för några år sedan.

Stugor och torp

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling förmedlar bostäder och fritidshus runt om i hela kommunen. Förutom välutrustade fritidshus vid havet, där de dyraste objekten finns, ser de även en kraftigt ökad efterfrågan på enklare stugor och torp.

– Torp är fastigheter som saknar el, vatten och avlopp. Även där ser vi en uppgång, berättar mäklaren Jessica Möller.

Jessica Möller och Patrik Auoja är två av dem som förmedlar fritidshus på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Här på Trädgårdsgatan/Nygatan håller de till i samma lokaler som försäkrings- och bankrådgivare. “Det gör att vi alltid enkelt kan hjälpa till med allt, oavsett om du säljer eller köper”, säger Jessica.

Köparna till dessa objekt kan vara de som tycker att det är för dyrt vid havet – eller helt enkelt bara vill ha en lugn tillflyktsort.

– Vi har många köpare som absolut skulle ha råd med bättre standard, men väljer det enkla livet avskilt från andra, säger Jessica.

Allra dyrast blir havsnära stugor inom en mils avstånd från centrum.

De främsta faktorer som avgör vad priset för ett fritidshus blir är närheten till vatten och avståndet till stan.

– Allra dyrast blir havsnära stugor inom en mils avstånd från centrum, men de senaste åren har vi som nämnt sett en ökning även på andra orter. Det är verkligen säljarens marknad, oavsett objekt, säger Patrik.

Säljer året runt

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är den mäklarfirma som sålt flest fritidshus i Skellefteå de senaste tolv månaderna, sett till de som förmedlats via Hemnet. Det är något Patrik och Jessica är stolta över.

– Vi tar oss an och säljer fritidshus året runt i hela Skellefteå kommun. Med vår nära relation till bank och försäkring, som finns i samma byggnad, gör vi det dessutom väldigt enkelt för våra kunder när det gäller allt från lånelöfte till att se till att alla försäkringar är på plats, säger Patrik.

För den som funderar på att sälja är det främsta tipset att vara ute i god tid.

– Om du vet att ni planerar att ha er sista sommar i stugan i år – hör av dig redan nu så att vi kan påbörja processen. Det blir mycket enklare och bättre resultat då, säger Patrik som dock menar att det inte heller är för sent att sälja nu.

– Det är perfekt läge att sälja nu på våren, speciellt med det uppdämda behov som finns. Tveka inte att höra av dig så hjälper vi dig vidare.

Om du vet att ni planerar att ha er sista sommar i stugan i år – hör av dig redan nu.

För den som vill köpa ett fritidshus så är det en bra idé att kontakta banken för få beviljat lånelöfte innan visning.

– För att vara väl förberedd innan du hittar din fritidshusdröm, se till att ha ordnat med lånelöftet hos banken redan nu, hälsar Mattias Enquist på Länsförsäkringar Bank.

Planerar du att sälja ett fritidshus?

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är ledande inom försäljning av fritidshus i Skellefteå kommun. Vi tar oss an objekt i hela kommunen.

0910-77 90 00
skelleftea@lansfast.se
Trädgårdsgatan 8, Skellefteå

Läs mer och se alla objekt på www.lansfast.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons