Annons
Brita Winsa. Foto: Andreas Nilsson / Klas Sjöberg

Efterlängtad screening drar igång i länet: ”Vi kommer kunna rädda liv”

NYHETER Region Västerbotten påbörjar nu screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Alla länsbor som omfattas av screeningen kommer att få ett brev hemskickat.

Annons

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, är glad att screeningen kan börja. Chanserna att bli kvitt sjukdomen är bra förutsatt att den upptäcks i tid.

– Äntligen! Den här screeningen är verkligen efterlängtad eftersom vi med hjälp av den kommer att kunna rädda liv, säger Brita Winsa i ett pressmeddelande.

Under året kommer en erbjudan om provtagning att dimpa ned i brevlådan för alla födda -62. Åldersgruppen kommer sedan att utökas och från 2025 ska alla länsbor mellan 60 och 74 år erbjudas provtagning vartannat år.

Annons

Det är Karl Franklin, överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus, som leder införandet av tarmcancerscreening i norra sjukvårdsregionen.

– Redan i dag är resultaten goda efter behandling av den här typen av cancer, men det kan bli ännu bättre. Upptäcker vi cancern tidigt kan vi rädda fler liv och utföra färre och enklare operationer, säger han.

Det här är en del i en nationell satsning på att införa tarmcancerscreening överallt i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons