Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edströms krönika: ”Under samma himmel”

KRÖNIKA Cecilia Edström om kriget i Ukraina, desinformation och vikten av att tänka på vad vi delar: ”Vi måste vara uppmärksamma”

Annons

Klockan är 19.45. Jag går ut för en promenad i mörker, kyla och tystnad. På himlen överraskas jag av ett enormt norrsken. Grönt, vitt, lila – och det vandrar bland pytte-stjärnor och osynliga planeter. Promenaden blir kort då det är svårt att slita ögonen från ett konstverk som målas i realtid.

I ett annat demokratiskt land tittar även där någon upp mot himlen. Den ser stridsplan dundra in över villaträdgårdar*. Lågt flygande helikoptrar som praktiskt taget nuddar fruktträden och helt plötsligt avfyras en missil som träffar huset bredvid. Barn gråter. Vuxna skriker.
En och samma himmel. Men så olika ändå.

Vuxna skriker. En och samma himmel. Men så olika ändå.

Det är svårt att skriva om något annat än det som sker i Ukraina. Och frågan är vad en sådan som jag kan bidra med? Allt man själv sysslar med och känner är egentligen helt oväsentligt i ett bredare perspektiv. Det enda som spelar roll är människorna som drabbas, hur de kan få hjälp både idag, men även framåt, och hur Putin ska stoppas.

Annons

Men nu ska det ju skrivas en krönika även den här veckan och det känns viktigt att använda utrymmet till något som kan ge ett värde. Och det är något som är ständigt aktuellt och angeläget; att källkritiskt granska texter, bilder och videoklipp.

Vi måste vara uppmärksamma och komma ihåg att det finns krafter, även i Sverige, som vill motverka ett öppet och fritt samhälle. De sprider också, precis som Putin, propaganda och lögner. Inte sällan sänder de även ut falsk information om, och misstro mot, oberoende och trovärdiga nyhetsorganisationer. Dessa krafter vill skapa polarisering och konfliktytor och är ett starkt hot mot demokratin.

Dessa krafter vill skapa polariserin.

Idag är det inte hur väl paketerad information är som avgör sanningshalten. I princip vem som helst kan skapa en snygg layout och skriva med ett språk som signalerar trovärdighet.

Annons

Det är inte alltid enkelt att förstå vilken källa som är sann och därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap satt ihop några relevanta frågor** att ställa sig innan något delas vidare eller man väljer att tro på en viss information.

• Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?

• Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.

Vem tjänar på att du sprider den?

• Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?

• Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?

Annons

• Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

• Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet Verkar informationen vara ”för bra för att vara sann” så är den oftast det.

• Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt.

Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt.

Det här är inget nytt – men väl värt att upprepa om och om igen när den ryska propagandamaskinen är i farten och krafter som vill sabla ner det öppna samhället växer sig starkare.
* tv4.se, ** msb.se

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människors beteende som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen 10/3 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons