Annons
Foto: Pixabay

Bostadspriserna både minskar och ökar – se senaste utvecklingen här

BOSTAD Data från Svensk Mäklarstatistik visar en avmattning i villaprisernas uppgång i Skellefteå, medan bostadsrättspriserna bara fortsätter att stiga.

Annons

Svensk Mäklarstatistiks månadssiffror visar något av ett trendbrott, då villaprisernas utveckling gått svagare i Skellefteå än i Västerbotten som helhet. I alla fall tillfälligt. På tre månader har priserna minskat med 2,6 procent i kommunen och ökat med 0,6 procent i länet – men på årsbasis har priserna ökat med 16,7 procent i Skellefteå och 14,6 i länet.

Kortsiktigt har villapriserna även minskat i Sverige som helhet, 0,6 procent på tre månader, men på ett år har priserna ökat med 12,7 procent.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan februari 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Över tremånadersperioden har 89 villor sålts i Skellefteå kommun, till ett medelpris av 2 740 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 22 120 kronor.

Utveckling på lägenheter

Prisutvecklingen på bostadsrätter fortsätter tåga på i Skellefteå. På tre månader har priserna ökat med 3,6 procent i kommunen och minskat med 0,6 procent i Västerbotten. På årsbasis har bostadsrättspriserna ökat med hela 20,9 procent i Skellefteå och 16,9 procent i länet.

Motsvarande prisökning i riket som helhet är 0,6 procent på tre månader och 6,3 procent på ett år.

Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan februari 2021. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Över tremånadersperioden har 148 bostadsrätter sålts i kommunen, till ett medelpris av 1 754 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 27 407 kronor.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons