Annons
Totalt uppgår ytan till 240 kvadratmeter. Källa: Skellefteå kommun

Vill upprätta ny uteservering vid Skellefteälven – med mat, dryck och skönt häng: ”Kan inte bifalla”

MAT En person vill servera mat och dryck vid Manhemskajen under somrarna i Skellefteå. Samhällsbyggnadsnämnden säger nej, men ärendet läggs inte till handlingarna helt och hållet.

Annons

En person har ansökt om markupplåtelse för en serveringsvagn med uteservering vid Manhemskajen i Skellefteå, i hopp om att sommartid servera mat och dryck vid strandpromenaden.

Maten beskrivs som mer ordentlig än den som normalt serveras från en torgvagn. Personen vill ha öppet under eftermiddag och kväll, fram till 23.00, och kunna erbjuda vin till maten och avec till efterrätten. Eller bara en öl i eftermiddagssolen, till stämningsmusik på låg volym.

För att skapa en gemytlig känsla vill hen anlägga ett trädäck, med plats för runt 50 sittplatser, på gräsmattan direkt väster om kajen. Totalt uppgår ytan till 240 kvadratmeter, inklusive matvagn och eventuell toalett.

Annons

”Kan tyvärr inte bifalla”

Men här tar det stopp. På måndagen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att avslå ansökan, med hänvisning till reglerna för uteserveringar i Skellefteå.

– Det är jätteroligt att man vill etablera en sådan här verksamhet, men vi kan tyvärr inte bifalla ansökan. Bestämmelserna för uteserveringar är antagna i kommunfullmäktige och vi kan inte besluta över fullmäktige, förklarar ordförande Sara Keisu-Lundh (S).

Den önskade ytan är på kommunal parkmark och uteserveringar tillåts inte på kommunal mark utan en intilliggande, permanent verksamhet. En serveringsvagn är helt enkelt inte tillräcklig.

Annons

I utredningen av ärendet beskrivs även andra försvårande omständigheter. Till exempel är marken mjuk på platsen, och utan åtgärder skulle ett fordon kunna lämna djupa spår. Uteserveringar får inte heller ligga under trädens dropplinje. Personen vill hålla öppet under en månad på somrarna och utredarna är rädd att etableringen ska förfula platsen övrig tid.

Vill utreda andra platser

Just denna yta är inte aktuell, men samhällsbyggnadsnämnden vill inte avskräcka dessa initiativ. Sara Keisu-Lundh berättar att de tänker utreda om denna sorts verksamhet kan etableras någon annanstans.

Annons

– Vi kommer att hålla kontakten med den här personen. Om vi sedan hittar en plats och personen inte är intresserad, så har vi i alla fall gjort jobbet, och det kan underlätta för andra sökanden, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons