Annons
Joachim Nordin, koncernchef på Skellefteå Kraft. Foto: Paulina Holmgren

Svenska kraftnät vill investera 8,4 miljarder i elnäten i norr – får stöd i Skellefteå: ”Positivt och viktigt”

NYHETER Svenska kraftnät vill investera 8,4 miljarder kronor i nätförstärkningar efter norrlandskusten. Ett åtgärdspaket har tagits fram och de ansöker nu om godkännande hos regeringen.

Annons

Svenska kraftnät, som förvaltar det statliga stamnätet, ser att storsatsningarna på batteritillverkning och framställning av fossilfritt stål ökar behovet av elnätskapacitet efter norrlandskusten.

För att möjliggöra satsningarna i tid presenterades i dag åtgärdspaketet “Norrlandskusten”, där Svenska kraftnät föreslår proaktiva nätförstärkningar i norr. Syftet är att halvera ledtiden i investeringsprocesserna, för att snabbare tillgodose de stora effektbehov som beräknas uppstå.

Totalt handlar det om investeringar för 8,4 miljarder kronor, som regeringen nu ska ta ställning till. Några som direkt uttrycker sin stora positivism är Skellefteå Kraft.

– Vi välkomnar att Svenska kraftnät agerar för att Sverige ska kunna behålla ledartröjan i den gröna omställningen av industrin som redan pågår här i norra Sverige, säger koncernchef Joachim Nordin i ett pressmeddelande.

Annons

– Svenska kraftnäts besked är ett mycket positivt och viktigt sådant som visar på den handlingskraft som behövs för att möjliggöra den gröna omställningen av industrin, fortsätter han.

Mer specifikt vill Svenska kraftnät bygga tre nya systemförstärkande 400-kilovoltledningar efter norrlandskusten, med tillhörande stationer. Enligt Skellefteå Kraft skulle satsningen ge betydligt bättre förutsättningar att trygga regionens hållbara tillväxt, och göra det möjligt att tillgodose behoven i Skellefteområdet fram till 2030.

– Vi har arbetat hårt för att skapa uppmärksamhet för behoven och hoppas nu att regeringen ställer sig bakom detta viktiga åtgärdspaket. Vi på Skellefteå Kraft kommer att göra allt vi kan för att bidra till att dessa åtgärder realiseras, säger Joachim Nordin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons