Annons
Foto: Pixabay

Påskyndad möjlighet till tredje dosen: ”Kan hända att man får vänta lite”

NYHETER Nu kan du över 18 år få påfyllnadsdosen fem månader efter andra dosen, istället för sex, berättar regionen i ett utskick.

Annons

Syftet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Tidigare har bara personer som är 65 år eller äldre fått dosen efter fem månader, medan yngre fått vänta i sex månader.

Bland västerbottningarna som är 18 år eller äldre är det i nuläget omkring 110 000 personer som är vaccinerade mot covid-19, men som inte har fått påfyllnadsdosen.

Vaccinsamordnare Ronny Lestander försäkrar att alla som vill kommer att få den.

– Den topp som vi hade räknat med skulle komma i slutet av februari kommer nu bli aktuell redan i januari. Alla som vill få en påfyllnadsdos kommer att få den, men det kan hända att man får vänta lite innan man får en tid, säger han i pressmeddelandet.

Annons

Det är fortfarande viktigt att rätt tid har gått mellan doserna vid vaccinationstillfället.

– Även om väldigt många nu blir aktuella för påfyllnadsdosen är det fortfarande en del som behöver vänta. Var observant när du bokar tid så att det verkligen har gått minst fem månader sedan den andra dosen vid vaccinationstillfället, förklarar han.

Du kan se när du fick din andra dos på ditt vaccinationskort eller covidbevis. Det går även att se vaccinationsdatumet när du loggar in i journalen på hemsidan 1177.se.

Annons

Regionen påpekar att även de som haft covid-19 rekommenderas alla doser vaccin mot covid-19. Det går bra att vaccinera sig när man har varit symtomfri i två dagar.

Att boka en tid

– Boka gärna tid på någon av de centrala vaccinationsmottagningarna om du bor i Skellefteå eller Umeå med omnejd. De har en hög kapacitet att vaccinera och bidrar till att minska trycket på hälsocentralerna, säger Ronny Lestander i pressutskicket.

Alla som kan rekommenderas att boka tid genom att logga in på 1177.se. Den som inte har möjlighet till det kan ringa till en hälsocentral. De kan också boka tid hos de centrala vaccinationsmottagningarna. Det går inte via 1177 Vårdguiden på telefon.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons