Annons
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare. Pressbild: Region Västerbotten

Smittspridningen fortsätter i länet – och influensan är här • Regionen uppmuntrar fler att vaccinera sig

NYHETER Smittan ligger fortsatt på en relativt hög nivå i länet. Flest fall finns i Umeområdet, men den ökar även i södra Lappland. Länet har även fått sina första fall av influensa, skriver regionen.

Annons

Under föregående vecka konstaterades 234 fall av covid-19 i Västerbotten, berättar regionen i ett pressmeddelande. Det är en ökning jämfört med 219 fall under vecka 47. Antalet analyserade prover ökade från 8 825 under vecka 47 till 9 776 vecka 48.

Av de positiva fallen konstaterades 43 fall konstaterades i Skellefteområdet, elva i södra Lappland, 179 i Umeområdet samt en person som är skriven utanför länet.

– Umeåområdet står fortfarande för flest fall, men det ökar även i södra Lappland. Det är viktigt att vi är kloka nu inför julhelgerna. Stanna hemma och provta dig när du har symtom, även om de är milda. Det gäller även om du är vaccinerad, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Annons

Om du reser in i Sverige från ett land utanför Norden ska du lämna prov för covid-19. Vid inresa från vissa länder i södra Afrika ska du provta dig två gånger samt stanna hemma sju dagar efter hemkomsten. Råden om provtagning efter utlandsresa gäller från sex års ålder och uppåt, även om du är vaccinerad eller redan har haft covid-19.

Att öka vaccinationstäckningen

Flest bekräftade finns i åldersgrupperna 10–19 år samt 30–39 år. Det är grupper där andelen vaccinerade är lite lägre. Vaccinationstäckningen ökar, men inte snabbt nog.

Annons

– Det skulle kunna gå snabbare. Det är framför allt viktigt att fler i åldrarna 16 till 40 år påbörjar vaccination och att de som rekommenderas en påfyllnadsdos får den.

Barn i åldrarna 12–15 år vaccineras i första hand på skolor. Om barnet har missat de tillfällen som erbjuds i skolan kan de boka tid på en hälsocentral eller komma på drop in. För att boka tid åt barn som är födda 2006 eller senare ringer du hälsocentralen.

Influensasäsongen har börjat

Utöver smittspridningen av covid-19 har även influensasäsongen börjat. Fem fall av influensa A har konstaterats i Västerbotten, berättar regionen i pressmeddelandet.

Annons

– För att minska smittspridningen av influensa är det viktigt att tvätta händerna noga och ofta. Stanna hemma vid symtom. Det är fortfarande möjligt att vaccinera sig mot influensa. Det rekommenderas till gravida, personer med vissa kroniska sjukdomar samt till alla som är 65 år eller äldre. Det är också bra att vaccinera sig om du som bor med någon som hör till dessa grupper, fortsätter biträdande smittskyddsläkaren.

Vaccinationen är kostnadsfri för dig som rekommenderas vaccination. Övriga betalar 250 kronor, vilket också gäller dig som vaccineras för att skydda någon du bor med.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons