Annons
Julia Stepnowska, Wojciech Tyborowski och Nazeen Koonda vid Invest in Pomerania. Foto: Magnus Lindkvist

I en annan del av Gdańsk – stark it-sektor lockar företag från hela världen: ”Sett en stor förvandling”

NÄRINGSLIV I Skellefteå pratar företagen mycket om svetsare och CNC-operatörer, men i Gdańsk finns även andra kompetenser – och möjligheter för Skellefteborna att testa sina vingar: "Man kanske vill komma och jobba i Polen ett år?"

Annons

Den här artikeln är från november 2021. 

***

För oss svenskar kan Gdańsk frammana bilder av kanaler och kullerstensgator, kantade av restauranger och fina, gamla hus. Och det finns visserligen, men det är inte allt.

Här finns också flera universitet, stora företagsparker och ett näringsliv i expansion. Megafonen passerar ett relativt nybyggt kontorskollektiv, som bara det rymmer 3 000 arbetsplatser. Investeringstakten ökar och på tio år har arbetslösheten i Pommern-regionen sjunkit från 15 till under 5 procent, berättar Wojciech Tyborowski.

– Vi har sett en stor förvandling av regionens ekonomiska identitet. I dag har vi en stark tillströmning av investerare, bland annat inom IT- och tjänstesektorn.

Wojciech Tyborowski ser stora möjligheter för näringslivet, både i Polen och norra Sverige. Foto: Magnus Lindkvist

Han är direktör för Invest in Pomerania, en EU- och statligt finansierad organisation som jobbar övergripande med regionens investeringsattraktivitet. De bjuder in till sitt kontor i en modern skyskrapa, några minuters bilfärd från turistfotonas Gdańsk.

Även Wojciech gläds åt den nya direktlinjen till norra Sverige, av naturliga skäl. Invest in Pomeranias uppdrag är att locka företagsetableringar och skapa jobb i regionen, vilket också skett framgångsrikt. Till exempel har de amerikanska jättebolagen Amazon och Intel etablerat forsknings- och utvecklingscenter här i Gdańsk.

Annons

– Och bra kommunikationer är vad som behövs för att näringslivet ska växa. Flyglinjen kommer att öka inflödet åt båda håll och presentera nya möjligheter. Vi har redan starka samarbeten i Norden, men nu kan de utvecklas ytterligare, säger Wojciech.

Bra kommunikationer är vad som behövs för att näringslivet ska växa.

En helt ny marknad öppnas upp, resonerar han, även för Skellefteföretagen som får en annan tillgänglighet till Polen och hela Centraleuropa. Det handlar då om fler kompetensutbyten än av svetsare och CNC-operatörer, som ofta efterfrågas i Skellefteå.

Pawel Kowalski föreställer sig hur den polska spelexpertisen skulle kunna tas tillvara i norr. Foto: Magnus Lindkvist

Efterfrågan även i Polen

Vi träffar andra företagsrepresentanter under resan. Pawel Kowalski, platschef vid den svenskgrundade IT-koncernen HiQ, lyfter Polenavdelningens behov av duktig personal.

– Vi expanderar nu och IT behövs i alla verksamheter, oavsett inriktning. Linjen gör det enklare för oss i IT-sektorn att jobba tillsammans. Sedan har pandemin lärt oss att man kan jobba från var som helst i världen, så gott som, men vi behöver också kunna träffas.

Annons

Nazeen Koonda vid Invest in Pomerania säger att nordisktalande personal är de näst mest eftertraktade här. Bara klådda av de tyskspråkiga. Även Aleksandra Dragan, Head of Talent Attraction vid Nordea i Polen, berättar att de söker nordisktalande medarbetare med olika nivåer av kompetens.

Det är också ganska vanligt att folk från Norden studerar här.

– Man kanske vill komma och jobba i Polen ett år? Det finns starka nordiska influenser på arbetsmarknaden här, sett till arbetsvillkor med mera. Det är också ganska vanligt att folk från Norden studerar här, då vi har många högtekniska universitet.

Inte långt ifrån turistfotonas Gdańsk finns stora företagskomplex och ett bubblande näringsliv. Foto: Magnus Lindkvist

Incitament kan behövas

Nordea har ingen direkt bankverksamhet här. De har dock en väldigt stark närvaro inom bland annat IT-support, berättar Aleksandra. Även Pawel Kowalski, chefen på HiQ, lovordar den tekniska expertisen i Polen. Till exempel har spelutvecklingen tagit en ledande position här. Han föreställer sig hur denna expertis skulle kunna tas tillvara i norr, där spelindustrin också börjar ta fart.

– Vi har otroligt skickliga programmerare här, säger Pawel och nämner den oerhört populära “The Witcher”-spelserien, som ett exempel.

Annons

Det bildas dock inga köer till arbetsmöjligheterna i Sverige. Personerna vi pratar med tror snarare att det behövs en rejäl morot, för locka den här sortens kompetens. De har redan bra arbetsmöjligheter och levnadsstandard på plats, förklarar Aleksandra.

– Jag tror inte att det finns något negativt intryck av Norden, annat än att det är kallt där, men om företag i norra Sverige ska rekrytera från Polen behövs ett bra erbjudande.

– Och ni får inte ta våra ingenjörer, tillägger Aleksandra med ett skratt.

Artikeln är en del av Megafonen nr 11 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons