Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Pressbild

Viss minskning av covid-19 i länet • Nya riktlinjer för provtagning från och med måndag – det här gäller

NYHETER Antalet konstaterade fall av covid-19 var något lägre i Västerbotten under förra veckan, jämfört med veckan innan. I dag införs även nya rekommendationer för provtagning, som innebär att vaccinerade också ska testa sig vid symtom, skriver regionen.

Annons

Förra veckan testade 141 personer positivt för covid-19 i länet, skriver regionen i ett pressmeddelande. En minskning jämfört med veckan innan, då 182 testade positivt. Antalet analyserade tester minskade också, från 5 453 vecka 45 till 5 208 vecka 46.

– Pandemin är fortsatt högst aktuell och det är för tidigt att slappna av, med tanke på hur smittspridningen ser ut i en del andra regioner och inte minst ute i Europa, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Antalet nya fall var precis som förra veckan störst i åldersgrupperna 10–19 år och 40–49 år. Spridningen sker huvudsakligen i sociala sammanhang, fritidsaktiviteter, skola, arbetsplatser och inom familjen. De konstaterade fallen var relativt jämnt fördelade i åldersgrupperna 0–59 år utan tydliga toppar, och är mycket få i grupperna 60–70+.

Annons

Bland de positiva fallen förra veckan är 111 i Umeområdet, 26 i Skellefteområdet och 2 i södra Lappland, tillsammans med 2 personer som är folkbokförda utanför länet.

Nya riktlinjer träder i kraft

Från och med den 22 november införs nya rekommendationer för provtagning. Alla från sex år och uppåt rekommenderas att testa sig vid symtom och stanna hemma i väntan på provsvar. Detta gäller även personer som är vaccinerade eller genomgått infektion. Undantag är endast för de som haft covid-19 de senaste sex månaderna.

Det är viktigt att följa de nya rekommendationerna för provtagning, skriver regionen.

Annons

– Det viktigaste du kan göra är att stanna hemma när du är sjuk, testa dig vid symtom oavsett om du är vaccinerad eller inte och att vaccinera dig, säger Stephan Stenmark.

Det är viktigt att du stannar hemma tills du känner dig frisk. Detta gäller även om du inte har covid-19, för att minska spridningen av andra infektioner som influensa och RS-virus. Du uppmanas stanna hemma om du känner dig sjuk – tills följande gäller:

Du har varit utan feber i minst ett dygn.

Du känner dig frisk, även om du ännu har kvar lätta symtom som hosta eller snuva.

Annons

Ta doserna du rekommenderas

90 procent av alla som är 12 år och äldre har fått en vaccindos och 84 procent har fått två. 64 procent av alla över 80 har fått sin tredje dos, likaså 30 procent av alla över 65.

– Det ser bra ut, men det är viktigt att personer i åldrarna 16–40 år fortsätter att boka tid för vaccination. Ta de doser som du rekommenderas, då minskar risken att du blir allvarligt sjuk och att smitta andra, uppmanar Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons