Annons
Foto: Arkivbild

Polisfacket: Cirka var tredje polis planerar för jobbyte – ”Allvarligt”

NYHETER Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet planerar ungefär var tredje polis för att byta jobb.

Annons

Novus har frågat Polisförbundets medlemmar hur de resonerar. Enligt fackförbundet visar undersökningen att 36 procent av poliserna gör någonting aktivt för att planera för ett jobb utanför Polismyndigheten. Förbundet ser det här som ett stort problem.

– Det här är allvarligt. Vi har en polisbrist som slår hårt mot polisens förmåga att klara hela sitt uppdrag. Vi har inte råd att förlora fler poliser, men nu riskerar vi att tappa oumbärlig erfarenhet och kompetens, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I ett pressmeddelande beskrivs detta som särkilt utmärkande för poliser med många år i yrket, men också för utredare, spanare och poliser i underrättelseverksamheten.

Annons

I undersökningen svarar 54 procent att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för dem att stanna kvar. Enligt fackförbundet anser deltagarna också att det behövs fler poliser, en minskad arbetsbörda samt en tydligare och mer tillgänglig arbetsledning.

– Polisers löner har halkat efter under lång tid. I våra undersökningar ser vi att den enskilt viktigaste faktorn, som både skulle få fler att stanna kvar och fler unga att söka sig till yrket, är högre lön. Polisyrket måste uppvärderas, bli attraktivt och upplevas som ett framtidsyrke som är värt att satsa på. Det gör man inte idag, förklarar Lena.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons