Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson / Pixabay

Fler grupper i Västerbotten kan nu boka tredje dosen mot covid – kan tas samtidigt som influensavaccin

NYHETER Fler grupper i länet erbjuds nu en tredje dos vaccin.

Annons

Nu kan även personer som är födda 1956 eller tidigare och hemtjänstpersonal boka tid för en tredje dos vaccin mot covid-19. Planen var att öppna denna bokning vecka 45, men det tidigareläggs för att göra det enklare för personer ta tredje vaccindosen samtidigt som de vaccineras mot influensa, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Det ska ha gått minst sex månader mellan andra och tredje dosen. Datumet för den andra dosen går att se på vaccinationskortet som delades ut vid vaccinationen. Eller så kan du logga in på 1177.se och se datumet för dos två i journalen, tipsar regionen.

Uppmanas boka via 1177.se

Vaccinationen sker på valfri hälsocentral eller på en central vaccinationsmottagning. Du som är född 1956 eller tidigare kan boka tid för den tredje dosen genom att logga in på 1177.se. Det går även att ringa till valfri hälsocentral eller komma på drop in hos de mottagningar som erbjuder det. Regionen uppmanar alla som kan att boka tid för vaccination genom 1177.se eller att komma på drop in, för hälsocentralernas skull.

Annons

– Hälsocentralerna har ett mycket högt tryck på telefonen nu. De som behöver vård måste få komma fram när de ringer, berättar vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Du som arbetar inom hemtjänst behöver dock ringa en hälsocentral för att boka tid.

Koordinera med influensavaccin

Flera hälsocentraler erbjuder möjlighet att ta influensavaccinationen samtidigt som den tredje dosen. Influensavaccinationen startar tisdag den 9 november, men det går att boka tid redan nu. Om tiderna är slut kan du försöka boka igen om några dagar.

Annons

Informationsbrev skickas ut

Under de närmaste dagarna kommer ett brev att skickas ut till alla länsbor som är födda 1956 eller tidigare. Det innehåller information om att hur du gör för att få den tredje dosen. Bakgrunden är att bokningstrycket bland personer som är födda 1941 eller tidigare inte varit så högt som väntat, trots att de kunnat vaccinera sig i veckor.

– Det kan vara att många väntat med att ta den tredje dosen för att de vill vaccinera sig mot influensa samtidigt. Men vi vill säkerställa att alla som erbjuds tredje dosen vet om att de kan få den och hur de går till väga, säger Ronny Lestander i utskicket.

Annons

Breven kommer att börja skickas ut till invånarna i slutet av nästa vecka, vecka 45.

– Du som är född 1956 eller tidigare behöver inte vänta på brevet för att boka en tid, utan kan göra det på en gång genom att logga in på 1177.se, säger Ronny Lestander.

Rekommenderas du en tredje dos?

Du rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19 om något av följande stämmer:

  • Du är född 1956 eller tidigare.
  • Du bor på ett särskilt boende för äldre.
  • Du har hemtjänst eller hemsjukvård.
  • Du arbetar på ett särskilt boende för äldre, inom hemtjänsten eller inom hemsjukvården.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons