Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Pexels / Region Västerbotten

Covid-19 i länet: Smittan ökar igen – informerar om nya direktiven för provtagning: ”Gör en bedömning”

NYHETER Antalet fall av covid-19 ökar återigen i Västerbottens län. Samtidigt ändras rekommendationerna om vilka som ska testa sig i olika situationer. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan testade 200 personer positivt för covid-19 i Västerbotten, vilket är en ökning jämfört med veckan dessförinnan. Vecka 24 testade 136 personer positivt.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, betonar vikten av att fortsätta följa råden.

– Det här visar tydligt att det inte går att slappna av bara för att smittan har minskat under en vecka. Det kommer alltid att gå upp och ner. Nu är det viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns för att bromsa smittspridningen. Det viktigaste du kan göra är att stanna hemma när du är sjuk och att vaccinera dig, berättar han.

Som tidigare sker smittan huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på skolor och arbetsplatser samt inom familjen. 131 av fallen var i Umeområdet, 67 i Skellefteområdet, ett i södra Lappland och ett hos en person skriven utanför länet.

Smitta återfinns i alla åldersgrupper, men är fortfarande störst bland barn och unga.

– Det är tydligt att smittan dominerar bland yngre och ovaccinerade. Det är viktigt att så många som möjligt av de som kan vaccinera sig ser till att göra det. Det finns gott om lediga tider i länet och barn vaccineras huvudsakligen i samarbete med skolorna.

Annons

Personer som inte är vaccinerade mot covid-19 ska uppmanas fortsatt hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka samt personer som är 70 år eller äldre. Regionen noterar att dessa råd inte gäller för personer som är under 18 år, eller de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

Nya råd om provtagning

Från och med den 1 november gäller nya rekommendationer om när man ska testa sig för covid-19. Alla, även vaccinerade, ska fortsatt stanna hemma vid symtom som feber, hosta, halsont och allmän sjukdomskänsla. Barn i förskoleåldern, vaccinerade samt de som har haft covid-19 senaste halvåret behöver i regel inte provta sig. När de varit feberfria i ett dygn och känner sig friska kan de återgå till skola och arbete. För att räknas som vaccinerad ska det ha gått minst två veckor efter den andra dosen.

Annons

– I grunden handlar det om att du får göra en bedömning om ditt eget eller ditt barns allmäntillstånd är tillräckligt bra för att återgå till förskola, skola eller arbete. Oftast kanske du behöver vara hemma några dagar eller en vecka, säger Stephan Stenmark.

Vaccinerade kan fortfarande behöva testa sig om de under de senaste 14 dagarna har varit i kontakt med någon som visat sig vara smittad. Det gäller även om de får symtom inom 14 dagar efter hemkomsten från en resa till ett land utanför Norden.

Ovaccinerade från sex år och uppåt ska stanna hemma och provta sig vid symtom.

Annons

Extra försiktighet efter resor

Under vecka 44 är det höstlov och regionen tror att utlandsresorna kommer att öka.

– Du som är ovaccinerad och som inte haft covid-19 de senaste sex månaderna ska provta dig direkt efter att du kommit tillbaka till Sverige från resor utanför Norden. Det gäller även om du inte har symtom. Du som är vaccinerad behöver provta dig om du får symtom inom 14 dagar från hemkomsten, säger Stephan Stenmark i utskicket.

De som har varit utomlands rekommenderas även att vara extra försiktiga i 14 dagar efter sin inresa till Sverige. Det gäller alla – oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons