Det fördjupade intresset föddes för cirka 20 år sedan. Anders Hedström i Bergsbyn minns fortfarande espresso-koppen han bjöds på av kaffeikonen Torkel Hultén, som bland annat utsetts till Sveriges bästa kaffebartender. Den koppen blev ett startskott.
– Sedan har det fortsatt på den vägen. I dag har jag nog det mesta i kaffeväg hemma.
På måndagsmorgonen kom Anders hem med tåget, efter att spenderat helgen på en kaffemässa i Malmö. Den första som arrangörerna kunnat anordna på länge. Här har Anders ställts mot 15 andra tävlande i Aeropress-SM 2021 – och tagit hem guldtiteln.
– Det känns fantastiskt roligt. Det har varit en intensiv helg, så nu är det skönt att ha kommit hem och hunnit landa, berättar Anders, som till vardags är präst i Bergsbyn.
För den oinsatte, vad är en aeropress?
– Det är ett rör, en kolv och en filterbehållare. En kaffepress i tre delar, där du tillför kaffe och vatten. Sedan handlar det om hur vilket vatten du använder, vilket kaffe du använder och hur grovt kaffet är malt. Det är som balansen i det hela, förklarar han.
Entusiaster på hans nivå kan till exempel undersöka mineral- och magnesiumhalter i olika sorters vatten innan de väljer sort. Det finns en hel vetenskap bakom det hela.
Nervkittlande avgörande
I SM-tävlingen har alla tävlande fått använda samma kaffe, max 18 gram, och bryggt varsin kopp under max fem minuter. En trio av domare har sedan smakat och utsett varsin favorit, utan att prata ihop sig. Det har sedan upprepats i flera utslagsrundor.
Domarna var inte alltid överens och det gjorde allt mer spännande, berättar Anders.
Har du vunnit något pris förutom äran?
– Jag har vunnit en gyllene aeropress, en specialutgåva, och ett vattenfilter som jag tänker prova i dag. Det är mest äran och det här med gemenskapen, förklarar han.
I vår får Anders en ny chans att träffa och tävla mot personer som delar intresset. Då väntar nämligen världsmästerskapet i Melbourne, om omständigheterna tillåter det.