Annons
Ana Laguna och Mats Ek i dansduetten "Memory". Foto: Carl Thorborg

Från modern dans till flamenco – dansföreställningar i världsklass till Sara kulturhus: ”Högklassigt”

DANS På måndagen presenterar Sara kulturhus och Dans i Nord fyra föreställningar. "Publiken erbjuds ett varierat program med legendarer och världsartister i olika dansstilar och genrer, allt från modern samtida dans till eldig flamenco", meddelar kulturhuset.

Annons

Först ut är svenska världsstjärnorna Mats Ek och Ana Laguna som gör ett av sina få liveframträdanden när de gästar Skellefteå den 14 november, berättar Sara kulturhus i ett pressutskick. Mats Ek är mycket känd internationellt som koreograf och tidigare konstnärlig ledare för Cullbergbaletten. Han och Laguna framför duetten Memory.

Publiken bjuds under samma kväll på ytterligare två verk av Mats Ek genom Kungliga Balettens framförande av Överbord som dansas av premiärdansarna Daria Ivanova och Dmitry Zagrebin, samt dansfilmen Gammal och Dörr – en poetisk dikt med Ana Laguna och dansaren och skådepelaren Yvan Auzely.

Annons

Flera kända namn

Den 21 januari intar Manuel Liñans kompani scenen med föreställningen Viva!!, en queer hyllning till den traditionella flamencon. 17 mars är det dags för Chotto Xenos av koreografen Akram Khan och hans soloverk om krig ur en kolonial barnsoldats perspektiv. Och 28 april gästar Cas Public med föreställningen 9, här undersöker den kanadensiska koreografen Hélène Blackburn hur nionde symfonin skulle upplevas om vår hörsel vore nedsatt, precis som den var för dess upphovsman Beethoven.

– Dans och gästspel som dessa är ett led i att skapa ett kulturhus som andas mod och har viljan att tänka nytt, säger kulturhusets programchef Sofia Andersson Lundberg.

Annons

”Det är fantastiskt”

Olof Westring är utvecklingsstrateg för Dans i Nord och tidigare premiärdansare på Kungliga Operan. Med rötter i Skellefteå och en tidig karriär i Bolidens barnbalett är han mycket positiv.

– Det är fantastiskt att dansen får ta den här platsen i Sara kulturhus. Dessa fyra föreställningar gör att vi kan presentera ett högklassigt dansprogram och gemensamt bygga mer hållbara turnéer i norra Norrland, berättar Olof Westring i pressutskicket.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Sara kulturhus
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons