Annons
Foto: Pressbild

Framskridande spelutvecklingen i norr uppmärksammad i Singapore: ”Närvaron här kan betyda mycket”

NYHETER Arctic Game Lab har knutit värdefulla kontakter. Förra veckan var spelklustret speciellt inbjudna till konferensen Global Top Round och spelmässan Gamescom Asia i Singapore. Här kunde delegationen även träffa Alvin Tan, näringsministern i Singapore.

Annons

Global Top Round investerar i lovande spelstudios och hjälper dem att utvecklas. De har nyligen bjudit in politiker och representanter för Arctic Game Lab, som de har ett samarbete med, för att visa vilka möjligheter spelbranschen i Sydostasien har – och hur det skulle kunna bli i norra Sverige, säger affärsutvecklingschef Pontus Mähler.

– Det finns otroligt goda förutsättningar för Norrbotten och Västerbotten att ta plats i världen, särskilt när de under relativt kort tid byggt upp en sådan bra infrastruktur för spelbranschen via Arctic Game Lab. Jag hoppas verkligen att arbetet fortsätter framåt för att utvecklingen ska kunna ta riktig fart, förklarar Pontus Mähler i ett pressutskick.

Spelindustri på frammarsch

Spelutvecklingsklustret Arctic Game Lab är en gemensam satsning mellan Skellefteå, Umeå, Piteå, Boden och Luleå, med målet att skapa en hållbar spelindustri här uppe.

Annons

I dag är det norra Europas snabbast växande spelkluster. De ser kontaktskapandet i Sydostasien, med dess snabbt växande spelindustri, som mycket värdefull. Både för den fortsatta utvecklingen av Arctic Game Lab och inte minst spelbolagens affärer.

– Spelindustrin är född global och självklart behöver norra Sverige vara med, annars blir vi på efterkälken. Spelutveckling är en viktig del och har kompetenser som behövs inom många branscher, säger Johan Sjökvist, etableringschef Luleå Business Region.

Stort intresse från Singapore

Delar av delegationen träffade näringsminister Alvin Tan, som bland annat ansvarar för kultur- och ungdomsfrågor. Det var – förutom Johan Sjökvist – också Daniel Ådin, kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå, Jonas Lundström, näringslivschef vid Region Västerbotten samt Daniel Wilén, som är klusterledare vid Arctic Game Labs.

Annons

Daniel Wilén ser intresset från Singapores regering, för hur norra Sverige bygger upp sin spelindustri, som ett kvitto på att Arctic Game Lab är en institution att räkna med.

Näringsministern uppges ha visat stort intresse. Han ska också vara påläst, både om spelindustrin och den nordliga regionens fördelar med bland annat förnybar energi.

– Spelbranschen har vuxit kraftigt i flera år och vår region växer just nu snabbast i landet. Sydostasien är en framtidsmarknad och närvaron här kan betyda mycket för vår utveckling de kommande åren, fortsätter Jonas Lundström i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons