Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pexels / Pressbild

Efter beskedet att pausa Modernas vaccin – detta gäller i Västerbotten

NYHETER Under onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 eller senare. I ett pressmeddelande berättar regionen vad som gäller för alla som fått första dosen av vaccinet i länet.

Annons

Folkhälsomyndigheten har sett signaler om ökad risk för biverkningar av Modernas vaccin, som hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation. Enligt regionen går dessa biverkningar oftast över av sig själv, men symtom behöver bedömas av läkare.

Den ökade förekomsten syns främst hos ungdomar och unga vuxna, huvudsakligen hos pojkar och män. Biverkningarna är mycket sällsynta, men Fohm har ändå beslutat att som en försiktighetsåtgärd pausa vaccinet för alla som är födda 1991 eller senare.

Vaccinsamordnare Ronny Lestander berättar att det nu också pausas i Västerbotten.

– Risken att den enskilda individen drabbas är väldigt liten, men vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer och pausar vaccinationen med Moderna för personer som är födda 1991 eller senare, säger Ronny Lestander i pressutskicket.

Annons

Till personer födda 1991 eller senare rekommenderas istället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021 och Fohm kommer att återkomma med besked om rekommendation efter detta datum, förklarar regionen.

De som redan tagit dos ett

Personer födda 1991 eller senare, som har fått en dos av Modernas vaccin, kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget. Fohm utreder vad som blir den bästa lösningen för den gruppen. Alla som är födda 1991 eller senare och har en bokad tid för en andra dos med Modernas vaccin under vecka 40 och 41 kommer att få sin tid avbokad. Vårdpersonal arbetar just nu med att försöka nå alla som berörs.

Information om vad som gäller för personer som har en tid längre fram kommer att komma. För övriga åldersgrupper ska vaccinationen med Modernas vaccin fortsätta.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons