Annons
  • Aron och Emmeli har med barnen Joline, 11 år, Alvar, 2 år och Valter, 6 månader, promenerat långa sträckor i sommar – och hamnade på nionde och tionde plats på topplistan av de som tagit alla kontroller i årets upplaga av ”Hitta ut”.
  • Så här kan det se ut vid en station.
  • Aron och Emmeli har med barnen Joline, 11 år, Alvar, 2 år och Valter, 6 månader, promenerat långa sträckor i sommar – och hamnade på nionde och tionde plats på topplistan av de som tagit alla kontroller i årets upplaga av ”Hitta ut”.

Över 4 000 har hittat ut i sommar – familjen Zerrander tog alla kontroller: ”Ett kul sätt att aktivera sig på”

HÄLSA Friskvårdsprojektet “Hitta ut” har lockat många Skelleftebor att promenera och vandra i sommar. Över 4000 personer har laddat ner appen – varav ett 20-tal har tagit alla kontroller.

Annons

”Hitta ut” har funnits på flera orter i Sverige tidigare, men i Skellefteå är konceptet nytt för i år. Det går i korta drag ut på att användaren ska hitta kontroller som är utplacerade runt om i kommunen, och registrera dessa i en app. Bakom upplägget står Svenska Orienteringsförbundet, och i Skellefteå är det kommunens orienteringsklubbar som arrangerar.

– Vi har pratat om det i flera år, men det är först nu vi tagit tag i det, berättar Håkan Lundmark, Långvikens OK, som tillsammans med Thomas Norström, Skellefteå OK, är projektledare.

På många orter i Sverige är kontrollerna relativt svåra att komma åt, men i Skellefteå ville Håkan och Thomas göra det möjligt för alla att vara med.

– Det finns kontroller som sitter i Stadsparken, men även de som sitter ute i skogen. De är markerade med olika färger på kartan så att du vet innan om du kan gå dit med till exempel barnvagn, eller om du behöver gå i terräng, säger Håkan.

Annons

4 000 personer

Inför sommaren skickades en karta ut till alla hushåll i kommunen. Gensvaret har varit stort. I nuläget har fler än 4000 personer laddat ner appen.

– Vi har en långsiktig målsättning på att 7000 ska ha använt den på tre år, så det här är en riktigt bra start. Det är fler än jag trodde det skulle vara, säger Håkan.

Så här kan det se ut vid en station.

Två av dem som tagit alla 390 kontroller är Emmeli och Aron Zerrander.

– Jag laddade ner appen ganska tidigt, men sen tog det ett tag innan vi kom igång. Det var på en promenad hem från Sjungande Dalen som jag tänkte att “vi kan ju se om det finns några i närheten”, och det gjorde det. Rätt vad det var så hade vi gått en rejäl omväg för att ta fler kontroller, säger Emmeli och skrattar.

Tog sig in på topplistan

De hade i början inget uttalat mål att ta alla kontroller, men när de för några veckor sedan kollade in topplistan och såg att det fanns två platser kvar på topp tio vaknade Arons tävlingsinstinkt.

– Om det går att tävla så vill jag tävla, säger han leende och fortsätter:

– Vi åkte till Burträsk och tog alla 30 kontroller där på samma dag.

Annons

För det mesta har kontrollerna dock inte inneburit någon stress, utan mer ett bra sätt att hitta nya promenadstråk.

– Vi promenerar mycket i vanliga fall också, men det är lätt att det blir tråkigt att gå på samma ställen varje gång. Nu har vi fått se massor av nya ställen. Till exempel skogarna kring Jörn, dit hade vi nog inte åkt annars, säger Aron.

Med sig på promenaderna har de allt som oftast familjen med sig. Dottern Joline, 11 år, har tagit 87 kontroller i Skellefteå kommun, och ytterligare ett gäng i södra Sverige.

– Jag tycker att det är roligt att inte bara sitta inne med mobilen hela tiden, säger hon.

Annons

Håller på till 20 oktober

Nästa år kommer Hitta ut-konceptet tillbaka, med nya kontroller utplacerade i kommunen. Då kommer familjen Zerrander också att ge sig ut på jakt. Om de kommer att vara på topplistan även då återstår dock att se.

– Vi ska göra ett försök, men det beror så klart mycket på hur snabba alla andra är, säger Aron.

Årets “Hitta ut” pågår till 20 oktober.

Topplistan: Här är de som tagit alla
390 kontroller

1. Elin Wiklund, 390
2. Jesper Nyström, 390
3. Sverker Frän, 390
4. Stig Stenlund, 390
5. Lasseman, 390
6. Elisjan 390
7. Richard Wahlberg 390
8. Lars Koverberg 390
9. Aron Zerrander, 390
10. Emmeli Zerrander, 390
11. Margaretha Lindberg, 390
12. Curth Långström, 390
13. Anette Nordmark, 390
14. Bengt Nordmark, 390
15. Joakim Nordmark, 390
16. Per-Anders Perttu, 390
17. Simonpettersson, 390
18. Jonas Brännström Kvist, 390
19. Linda Kvist, 390
20. Elenor Westin, 390
21. Jenny, Nicklas Och Otis, 390
22. Mattias Holmlund, 390
23. Erik Holmgren, 390
24. Lars Pettersson, 390
25. Birgit Dahlqvist, 390
26. Ahlis, 390
27. Bia, 390
28. Ingrid Broman, 390

Fram t.o.m. 8/9 2021. Källa: orientering.se

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons