Annons
Per-Arne Sandegren. Foto: Svensk Mäklarstatistik / Pixabay

Lugnare på bostadsmarknaden – men priserna fortsätter öka • Se senaste utvecklingen i Skellefteå

BOSTAD I dag kom Svensk Mäklarstatistik med färska siffror om utvecklingen på bostadsmarknaden i kommunen, länet och landet.

Annons

Svensk Mäklarstatistik ser att det har lugnat ned sig något på bostadsmarknaden i Sverige. Sommaren – särskilt juli – innebär sjunkande aktivitet. Förra månaden såldes nio procent färre villor och bostadsrätter än under motsvarande period förra året.

Enligt analyschef Per-Arne Sandegren har försäljningen i Sverige ändå ökat totalt.

– Om vi däremot tittar hittills i år har det sålts 111 900 villor och bostadsrätter vilket är 13 procent fler än samma period förra året, berättar han i ett pressmeddelande.

Senaste tiden i Skellefteå

De senaste tre månaderna har 113 villor sålts i Skellefteå kommun, till ett medelpris av 2 613 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 21 645 kronor. Villapriserna i kommunen har stigit med 5,2 procent under perioden, att jämföra med 8,4 procent i länet och 4,4 procent i riket. Prisökningen i Umeå (9,8 procent) drar upp länssiffran.

Annons

Under samma period har 167 bostadsrätter sålts i kommunen, till ett medelpris av 1 716 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 24 626 kronor. Bostadsrättspriserna har stigit med 3,1 procent här i Skellefteå, 2,2 procent i länet och 0,4 procent i riket.

Långsiktiga utvecklingen

På årsbasis har villapriserna i Skellefteå kommun stigit med 29,2 procent, att jämföra med 23,1 procent i länet och 18,4 procent i riket. Samtidigt har bostadsrättspriserna stigit med hela 30,3 procent i kommunen, 14,7 procent i länet och 11,6 procent i riket.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan augusti 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan augusti 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons