Annons
Covid-19
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Läget fortsatt stabilt – men smitta i samband med utlandsresor ökar: ”Pandemin är inte över”

NYHETER Läget i Västerbottens län är fortsatt stabilt, men smitta i samband med utlandsresor ökar, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under föregående vecka testade 35 personer positivt för viruset, jämfört med 27 fall under veckan innan. Flest positiva fall finns i de yngre åldersgrupperna samt i Umeåområdet.

– Under föregående vecka analyserades 1 605 prover och 2,4 procent var positiva. Vi ser att antalet personer som testar sig fortsätter att minska. Pandemin är inte över och det är fortfarande viktigt att testa sig om man är sjuk, även om symtomen är milda, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Annons

Bland de positiva fallen var 29 i Umeåområdet, fyra i Skellefteåområdet och två i södra Lappland.

Fortsatt viktigt att följa rekommendationerna

Flest positiva fall finns i åldersgruppen 19–39 år, men det förekommer även smitta i de äldre åldersgrupperna. Åtta av de positiva fallen var bland personer som är 50 år eller äldre.

– Råden och rekommendationerna gäller även om du är vaccinerad. Håll avstånd till andra människor och undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i handel och kollektivtrafik. Skyddet efter att du är färdigvaccinerad är väldigt bra, men inte hundraprocentigt, säger Gunilla Persson.

Annons

Vid umgänge utanför den närmsta kretsen är det viktigt att göra det smittsäkert, med avstånd och gärna utomhus.

Smitta i samband med utlandsresor

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang och i familjer, men antalet som smittats i samband med utlandsresor har även börjat öka.

– Vi har sett en ökning av antalet personer som blivit smittade i samband med utlandsresor. Du som kommer hem från resor utanför Norden ska ta ett PCR-test, med undantag för om du är vaccinerad eller kan intyga att du har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Det gäller även om du inte har symtom, säger Gunilla Persson.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons