Annons
Andreas Wahlén, vd på NP3 Fastigheter. Foto: Pexels / NP3

Tänker förverkliga miljardaffären i Skellefteå: ”En riktigt bra nyhet”

NÄRINGSLIV Skellefteå Industrihus går vidare med försäljningen av huvuddelen av sitt fastighetsbestånd till NP3 Fastigheter. Det är verksamhetslokaler på 135 000 kvadratmeter totalt som förvärvas för 1 293 miljoner kronor, så länge kommunfullmäktige säger okej.

Annons

NP3 Fastigheter, med säte i Sundsvall, tillkännagav sina avsikter tidigare i veckan. Nu verkar det som att affären kommer att besannas. På fredagen samlades politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott för ett extrainsatt möte om den stora affären, som när den förverkligas blir en av de största någonsin på Skellefteås fastighetsmarknad.

I ett pressmeddelande berättar de inblandade om tanken att genomföra förvärvet.

– Skellefteå befinner sig i en unik pågående samhällsomvandling som har lett till att det nu finns en stark investeringsvilja från näringslivet. Skellefteå Industrihus har genom åren haft en viktig betydelse för näringslivets tillväxt i kommunen, men vi kan nu konstatera att landskapet har förändrats och att Industrihus roll behöver följa den utvecklingen. Försäljningen till NP3 är ett strategiskt vägval och en viktig parameter i den fortsatta samhällsutvecklingen, berättar kommunalråd Evelina Fahlesson (S).

Annons

Det kommunägda bolaget Skellefteå Industrihus grundades 1963, med uppdraget att verka för ytterligare etableringar till Skellefteå. De ser att etableringsarbetet fått en ny struktur i dag, genom näringslivskontoret och de privata investerarnas vilja att satsa.

Styrelseordförande Åsa Etelämäki välkomnar därför en affär med en aktör som NP3.

– När en stor aktör som NP3 Fastigheter visar att de tror på en långsiktig och hållbar utveckling i Skellefteå så skickar det starka och bra signaler till marknaden. Till det kan vi också lägga tidigare satsningar från kommunkoncernen. Det här är en riktigt bra nyhet för den fortsatta utvecklingen av Skellefteå, säger hon i pressmeddelandet.

NP3:s vilja att storsatsa

Efter köpet kommer Nasdaq Stockholm-noterade NP3 Fastigheter att ha över 1 500 000 kvadratmeter uthyrbar yta totalt, där industrilokaler står för den största delen.

Annons

– NP3 har under snart 10 år investerat i Skellefteå och har med stort intresse följt den positiva utvecklingen i kommunen. Det är unikt att det säljs industrifastighetsbestånd av denna volym så koncentrerat i norra Sverige, kommenterar vd Andreas Wahlén.

Delarna som inte ingår

Det kommunägda bolaget behåller ett antal centralt belägna fastigheter: Östra Navet, Campus Skellefteå, The Great Northern, kontorshuset Svalan, de som är längs Södra Järnvägsgatan, parkeringshusen Renen och Ekorren samt skollokalerna på Brännan. Fastigheterna i Burträsk, Ersmark och Renholmen ska inte heller ingå i försäljningen.

Åsa Andersson, vd på Skellefteå Industrihus, förklarar att de genom medlen som frisätts kan fortsätta satsa i enlighet med Skellefteås utvecklingsstrategi. Det handlar främst om ytterligare satsningar på campusområdet och vårt framtida resecentrum.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons