Annons
Så här ska de nya, tillfälliga modulerna se ut. Källa: Skebo

Skebo ska bygga nya studentrum och frigöra 88 lägenheter – möts av studentkritik: ”Fyllda av panik”

BOSTAD Skebo vill bygga 220 tillfälliga studentrum. Med detta ska nuvarande studentlägenheter på Anderstorp kunna göras om till vanliga lägenheter och frigöras på bostadsmarknaden, vilket Skebo är glada för, men en del är kritiska till hur detta har skötts.

Annons

Studentrummen planeras i kvarteren Prefekten och Forskaren, på campusområdet där det är parkeringar i dag. Det rör sig om små rum med egen dusch och toalett, i kombination med gemensamma ytor och kök. Enligt Skebo kommer projektet att få tillfälligt bygglov som gäller uppemot fem år och rummen ska vara färdiga i augusti.

Här planerar Skebo att genomföra projektet. Källa: Skebo

Enligt Skebo innebär detta att studentrummen som finns i Heimstadens bestånd på Anderstorp kan omvandlas till 88 tvåor och treor, som frigörs på bostadsmarknaden.

Detta är även menat att stärka studentboendegarantin, vilket Skebo ser positivt på. I ett pressmeddelande uttrycker Skebos vd Åsa Andersson sin glädje över satsningen.

– Det är en lösning med många fördelar. Att på bara några få månader kunna frigöra nästan 100 lägenheter känns bra i det läge som Skellefteå befinner sig i, berättar hon.

Skebos långsiktiga ambition är att bygga permanenta studentboenden på området.

Annons

Vill göra sin röst hörd

Enligt Carl Appelkvist, utbildningsbevakare och administratör vid studentföreningen Campus Skellefteå, är de som bor i de nuvarande studentbostäderna på Anderstorp bestörta. Studenterna har i dag fått veta att de kommer behöva flytta, berättar han.

– Det är jättefrustrerande. Vi har inte varit delaktiga i detta på något sätt. Det minsta man kan förvänta sig är att få veta saker i tid och nu är alla fyllda av panik, säger han.

Eftersom de nya studentrummen ska vara färdiga i augusti blir det att flytta med kort varsel, förklarar Carl, och att storleksskillnaderna på rummen är ett stort problem.

Invändig planritning för de nya modulerna. Källa: Skebo

– De flyttar från lägenheter på 11-24 kvadratmeter till rum på 7 kvadratmeter. De har fullt möblerade lägenheter, en del har sambos och så vidare. I de nya barackerna ska också 44 studentrum, 22 per våning, dela på ett kök. Det är inte rimligt, säger han.

– Jag och styrelsen för studentföreningen vill inte att det här ska smyga förbi. Vi vet att vi inte har någonting att säga till om här, men vi vill i alla fall göra vår röst hörd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons