Annons
William Beijer i Karatepojken. Foto: Patrick Degerman

UngHästen tar sig an tungt ämne i ”Karatepojken” – om otrygghetens uppväxt och hur man tar sig vidare

KULTUR En fartfylld, actionladdad föreställning som samtidigt behandlar ett allvarligt ämne – i dag presenteras "Karatepojken".

Annons

Samtal till BRIS om psykiskt och fysiskt våld i hemmet ökade förra året. UngHästen riktar därför in sig på temat våld. ”Karatepojken” bygger på skådespelaren William Beijers egna erfarenheter från uppväxten och föreställningen ligger honom nära.

Simeon Maya (som har skrivit manus) och jag pratade mycket om att växa upp och att kunna gå vidare från svåra förhållanden, berättar William i ett pressmeddelande.

De har velat skapa en actionladdad föreställning, något som kanske inte förväntas av en monolog om ett tungt ämne. I föreställningen, där vi får följa karaktären ”Victor”, vill William samtidigt inge hopp och förmedla att ingen ska behöva känna sig ensam.

Annons

– Jag hoppas att styrkan jag känner av att stå på scen och berätta om svårigheterna jag upplevt kan ge hopp till de som upplever eller har upplevt liknande motgångar.

Flyr till sin actionvärld

Victor försöker balansera tillvaron med skolan och kompisar samtidigt som han inte är trygg hemma. Han bär på en hemlighet och ett ofrivilligt ansvar. I flykten från sin tillvaro, när verkligheten blir för svår att hantera, söker Vitor tillflykt i en actionvärld.

Annons

Under tiden som vi får följa Victors resa ställs frågan ”hur kan man ta sig vidare?”. I anslutning till föreställningen ska UngHästen också jobba med pedagogiska frågor.

– Vi kommer att lägga fokus på att man är inte ensam och det finns hjälp att få, säger Malin Lundqvist avdelningschef på UngHästen och ansvarig för pedagogiska samtal.

Fakta: Karatepojken

Manus: Simeon Maya.
Regi: David Åkerlund.
Ljuddesign: Henrik Alakangas.
Medverkande: William Beijer, skådespelare, och Malin Lundqvist, pedagog.
Längd: Cirka 120 minuter inklusive pedagogiskt efterarbete.
Målgrupp: Gymnasieungdomar och offentliga föreställningar.
Premiär: Den 10 september 2021.

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons