Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Mycket stor smittspridning i länet – svag minskning i Skellefteå: ”Hög andel av brittiska virusvarianten”

NYHETER Det är en mycket hög smittspridning i länet. 1 156 personer bekräftades med covid-19 under vecka 8 i Västerbotten. Resultatet visar något färre fall i Skellefteområdet samt en större minskning i Lycksele och södra Lappland. I Umeområdet syns en ökning av positiva fall, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan testades färre personer positivt för covid-19 i länet. Sammanlagt var 1 156 testresultat positiva – 537 i Skellefteområdet och drygt 300 vardera i södra Lappland och Umeåområdet. Veckan dessförinnan var totalt 1 270 provsvar positiva.

– Vi har en hög andel av den brittiska virusvarianten och det bidrar påtagligt till smittspridningen i länet, säger regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Sedan den 9 februari gäller skärpta regionala rekommendationer i Västerbotten.

– Vi behöver bromsa smittspridningen överallt. Rekommendationerna har effekt om vi följer dem och vi måste fortsätta på den vägen, understryker Stephan Stenmark.

Intensiv smittspårning

Smittspårningen är fortsatt mycket intensiv och nu smittspårar Region Västerbotten redan från 48 timmar innan symtomen visat sig för att identifiera nära kontakter.

Annons

Förra veckan analyserades 15 818 prover i länet. 7,5 procent visade på ett positivt testresultat. Enligt regionen visar smittspårningen att de flesta fallen smittats på arbetsplatser inklusive skolor, inom familjer och i sociala privata sammanhang.

– För närvarande rekommenderas även att alla barn i ett hushåll ska stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Det gäller barn från förskola till gymnasieskola, fortsätter Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

De skärpta rekommendationerna

Alla har ett personligt ansvar att följa råden. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av viruset.

Annons

Region Västerbotten påminner om rekommendationerna som gäller för alla i länet:

• Umgås med få människor.
Du kan umgås med personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din närmaste krets, bör du och den du träffar hålla fysiskt avstånd.

• Undvik platser om det är risk för trängsel.
Det kan vara exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker.

• Fortsätt att arbeta hemifrån så ofta du kan.
Kan du inte jobba hemifrån så bör du undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få personer som möjligt.

Annons

• Gör inga onödiga resor.
Du som vistas i Västerbotten ska inte göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.

• Använd munskydd i kollektivtrafiken.
Är du född 2004 eller tidigare bör du alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken. Det gäller alla tider på dygnet och veckans alla dagar.

• Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö.
Om du inte kan undvika nära kontakt med andra och du träffar personer utanför din närmaste krets ska du använda munskydd.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons