Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Skellefteå kommun / Pixabay

Covid-19: Ökningen i Skellefteå störst i Västerbotten – nu vidtas extra åtgärder på arbetsplats

NYHETER Under förra veckan testades 441 personer positivt för covid-19 i Västerbotten. Sammanlagt analyserade 7 549 tester och av dessa var 5,9 procent positiva. Den största ökningen sker i Skellefteå och en arbetsplats har blivit tilldelad extra åtgärder för att bromsa smittspridningen, meddelar Region Västerbotten.

Annons

– Vi ser en viss ökning av antalet positiva i länet. Det är något färre fall i Umeå men en ökning i Skellefteå och södra Lappland, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Att 441 personer testades positivt går att jämföra med 393 personer under vecka 3.

– Det är relativt få personer över 70 år som testats positivt, förra veckan var det 21 personer. Smittspårningen visar att spridningen framförallt sker bland de man bor med, på arbetsplatser och i privata sociala sammanhang, säger Stephan Stenmark.

Det har varit en hög smittspridning på Northvolt och i helgen tog smittskyddsenheten beslut om ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen på arbetsplatsen.

Annons

– Åtgärderna innebär bland annat förnyad provtagning av all personal som inte varit smittade av covid-19 under det senaste halvåret. Detta kompletterar de andra förebyggande åtgärderna som finns på Northvolt, förklarar Stephan Stenmark.

Påminner om ansvar

För att bromsa smittan i Västerbotten måste alla hjälpas åt och ta sitt ansvar.

– Som vanligt är det fortsatt mycket viktigt att huvudsakligen träffa de som man bor med, hålla distans, jobba hemifrån för alla som kan, resa på ett smittsäkert sätt, använda munskydd i kollektivtrafiken enligt gällande rekommendationer och tvätta händerna regelbundet, fortsätter Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Annons

Vaccinationslokaler

– Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter i hela länet. Allt vaccin som levereras till regionen delas ut och under veckan innebär det en första dos för vissa i fas ett och på andra håll i länet ger man en andra dos, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

När vaccinationen i Västerbotten går in i fas två under februari och mars kommer vaccinering mot covid-19 ske både på hälsocentraler och vaccinationsmottagningar.

Man har skrivit avtal med Skellefteå Kraft Arena om att genomföra vaccinationer mot covid-19 för en större del av kommunens befolkning där, på ett smittsäkert och tryggt sätt. Det är ännu inte klart när den vaccinationsmottagningen kommer att öppna.

Annons

Det går ännu inte att boka tid eller anmäla sig för vaccination. Kontakta därför inte vården med frågor om detta, uppmanar regionen, som kommer att kommunicera när det blir möjligt att boka tid för vaccination för invånare inom respektive fas.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons