Annons
Baserat på pressmeddelande
Pressbild: If

Vinter och kyla förenat med risker för hunden – ger flera tips till hundägare

NYHETER Vinter, snö och kyla är inte bara härligt. Årstiden kan även vara förenad med en del faror för hunden som If vill göra hundägare uppmärksamma på, skriver If i ett pressmeddelande.

Annons

Under pandemin är det många som skaffar husdjur. Försäljning av hundförsäkringar har ökat med 20 procent i genomsnitt hos If under de senaste tre månaderna.

Vinterpromenaden är härlig för husse, matte och hunden, men för att hunden inte ska drabbas av onödiga skador är det bra att vara förberedd och tänka till lite extra.

• Risker på marken.

På vintern kan hundens tassar bli extra utsatta, på grund av vägsalt och snö som fastnar i pälsen. Mariah Hohenthal är skadechef för djurskadehantering på If.

– Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat i och runt tassarna. Om hunden går omkring med fukt mellan trampdynorna kan huden ta skada och det kan uppstå såriga ömma områden, förklarar hon.

Annons

– Klipp därför gärna försiktigt bort lite av pälsen runt trampdynorna och smörj vid behov in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning.

• Farliga ”söta” fläckar.

Det finns även andra faror att se upp för när det gäller frusen mark. Spolarvätska eller kylarvätska som läckt ut från bilen kan ha svårt att rinna undan på vintern.

Vätskorna innehåller ofta glykol – som är sött, gott och tyvärr väldigt farligt.

– Var vaksam på fläckar på marken så att din hund inte slickar i sig glykol. Misstänker du att din hund kan ha fått i sig glykol ska du genast kontakta veterinär, säger Mariah.

Pressbild: If

– Tecken på glykolförgiftning kan vara ökad törst, kräkning och vinglighet men då sådana symtom visar sig har förgiftningen hunnit bli mycket allvarlig för hunden.

• Håll hunden varm.

Vissa hundar kan lätt frysa om de blir stillastående. Korthåriga och mindre hundar klarar kylan desto sämre. Tassar, svans och öron är extra utsatta om det är kallt ute.

– Ta gärna med ett passande täcke åt hunden att ha om behov uppstår, och lämna inte din hund ensam utanför affären. Dels kan den bli stulen eller skrämd, men den kan också frysa när den sitter och väntar på dig, säger Mariah i pressmeddelandet.

Annons

– Lämna heller inte hunden i en kall bil. Om temperaturen ute är under minus fem grader får du inte lämna din hund utan tillsyn i bilen, tillägger hon.

• Se upp för halka.

En annan sak att vara vaksam på under vintertid är risken för halka.

– Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan hunden få muskelbristningar, ledskador eller skärsår. Håll därför hunden kopplad, gärna i väl utprovad sele, om den ska gå med ut på isen.

Något annat att tänka på när hunden ska släppas lös när det är kallt ute, är att det är viktigt att värma upp den innan för att inte riskera skador i muskler och leder.

Annons

• Tänk på att synas.

Slutligen, det har sagts förut och tål att upprepas – kom ihåg reflex.

– Hundägare behöver reflex både till sig själva och till hunden. Reflexväst, halsband eller koppel försett med reflex eller blinkande lampa är bra att ha till hunden för promenader i vintermörkret. Både hundens och hundägarens reflexer bör sitta så att de syns både framifrån, bakifrån och från sidan, avslutar Mariah i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från If
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons