Annons
Galagänget i Skellefteå blev vinnare av stipendiet Unga ideella krafter Västerbotten 2020. På bilden: Mickaela Rundqvist, Magdalena Långdahl, Jacob Hedlund, Joakim Rundqvist, Johan Dahlberg, Mattias Stenberg och Jonatan Rundqvist. Foto: Privat

Ideella krafter i Skellefteå prisas: ”Vill uppmuntra och stärka unga människors engagemang”

NYHETER Sparbanksstiftelsen Norrland vill stötta unga eldsjälar i Västerbotten. En del i det är stipendiet "Unga ideella krafter" – som i år tilldelas Galagänget i Skellefteå och Divra i Dorotea. Det skriver Sparbanksstiftelsen Norrland i ett pressmeddelande.

Annons

Stipendiet uppgår till 15 000 kronor per mottagare och det här är femte året som det delas ut. Enligt Sparbanksstiftelsen Norrlands stadgar ska det gå till unga ideella krafter, som genom ideellt arbete och med egen drivkraft har modet att göra skillnad.

Engagemanget ska vara av betydelse för andra människor och grupper i samhället.

– Vi vill med det här stipendiet uppmuntra och stärka unga människors engagemang i stora och små samhällsfrågor, och vikten av att våga gå från tanke till handling, berättar Maria Hedblom, vd på Sparbanksstiftelsen Norrland, i pressmeddelandet.

– Det är ingen tvekan om att Divra och Galagänget lever upp till dessa kriterier. Deras arbete visar att man kan komma långt med ett starkt driv och tro på det man gör.

Maria Rundqvist, ledare för Galagänget, är jätteglad för utmärkelsen och bidraget.

Annons

– Vi gör det här på ideell basis och det brukar vara ett pusslande att få ihop våra föreställningar men nu kan vi ta in riktiga proffs som hjälper oss, berättar hon.

Jobbar med musikal om mobbning

Galagänget bilades i Skellefteå 2011, med målet att visa att alla kan bara man vill.

Gruppen består av 14 personer med olika funktionsvariationer. De träffas en gång i veckan och övar musik och dans. Gruppen sätter upp galor, framträdanden och loppisar för att samla in pengar till hjälporganisationer och välgörande ändamål.

Maria Rundqvist berättar att de jobbar med en galamusikal om mobbning just nu.

Annons

– Något som många har med sig i ryggsäcken. Alla i gruppen har fått berätta om sina erfarenheter för manusförfattaren Viktoria Drugg, och utifrån det har hon skrivit historien till den här musikalen, förklarar Maria Rundqvist i pressmeddelandet.

– Vi hoppas kunna spela upp musikalen i Skellefteå nästa höst och Viktoria vill gärna att vi spelar den i Finland också. Men allt är såklart osäkert med tanke på Corona-situationen. Om det blir av så skulle jag vilja skänka intäkterna till Operation Smile.

Trio med stort lokalt engagemang

Divra är ett black metal-band från Dorotea som består av Arvid Haglund, Aron Höglund och Jonathan Olsson. Med stort lokalt engagemang har trion bland annat har rustat upp utomhusscenen Kullerbacken i nära samarbete med kommunen.

Annons

– De vill att scenen ska kunna användas av alla och har målsättningen att skapa en musikfestival, säger Per Stattin vid Studieförbundet Vuxenskolan Västerbotten.

– Divra skapar förutsättningar för en utveckling av musiken och kulturen i Dorotea kommun och deras engagemang är otroligt viktigt, avslutar han i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Sparbanksstiftelsen Norrland
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons