Annons
Stefan Löfven var mycket bestämt under pressträffen. Foto: Pixabay / Kristian Pohl vid Regeringskansliet

Gräns vid allmän sammankomst sänks – till max åtta personer: ”Saknar motstycke i modern tid”

NYHETER Regeringen föreslår att sänka gränsen för max antal tillåtna personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 till 8 – från och med den 24 november.

Annons

Beskedet tillkännagavs vid en direktsänd pressträff på måndagen. Enligt statsminister Stefan Löfven är restriktionen nödvändig för att stoppa smittspridningen i samhället.

– I våras såg vi att svenska folket använde sunt förnuft. Råd och rekommendationer räckte långt, men nu ser vi att följsamheten är lägre. På ett sätt är det förståeligt, många är trötta på den här situationen, men nu spelar det ingen roll, säger han.

Stefan Löfven är tydlig med att coronaviruset inte tar hänsyn till våra känslor.

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, betonar statsministern två gånger.

Annons

Regeringen föreslår nu att sänka gränsen för max antal tillåtna personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta, från och med den 24 november.

– Åtgärden saknar motstycke i modern tid, men den är helt nödvändig för att vi ska stoppa smittspridningen, säger statsminister Stefan Löfven med eftertryck.

Han avråder även från socialt umgänge i sammanhang som inte träffas av lagen.

Annons

– Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middagar eller fester. Ställ in. Om en enda person nu tänker ”vad skönt, nu kan jag ha middag eller hemmafest för åtta personer” så är det helt fel slutsats. Helt fel. Tänk på att hålla fysisk distans.

Den nya restriktionen föreslås preliminärt gälla under fyra veckor, fram till julafton.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons