Annons
FIDO-systemet. Pressbild: Mirola

Räddningstjänstens insats i gruvor ska underlättas med ny utrustning

NYHETER Räddningstjänsten i Skellefteå har fått ny utrustning, avsedd för när någon behöver syrgas efter en olycka i en gruva.

Annons

Boliden AB och Björkdalsgruvan AB har stått för inköpet till räddningspersonalen.

Numera har räddningstjänsten i Skellefteå en moderniserad bit utrustning att tillgå vid insatser i gruvor: FIDO (Field Oxygen System). Det är ett svensk-patenterat och CE-certifierat mobilt syrgassystem, betydligt mindre och lättare än det tidigare systemet.

Det gör skillnad för räddningstjänsten, som behöver ha med sig så mycket utrustning vid insatserna i gruvorna. Till exempel om någon har andats in rök. Enligt utvecklaren Mirola har FIDO dessutom dubbelt så lång verkningstid som befintliga syrgassystem.

– Den återcirkulerar syrgas och tvättar bort koldioxid. I den processen blir luften som man andas in varmare och det ska vara positivt om man har andats in rök, berättar Daniel Haarala, enhetschef Brandskydd och farliga ämnen vid räddningstjänsten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons